Skrevet av: Jørgen Erdahl

De siste to årene har lanseringen av modeller i den nye “Evolution 9”-kolleksjonen, med rette, stjålet mye av oppmerksomheten for Grand Seiko. Våre japanske venner har imidlertid gjort det for vane å ha flere strenger å spille på, med lanseringen av SLGH013 som et definitivt bevis på nettopp det. Med en slank 44GS-kasse polert til perfeksjon, et høyfrekvent mekanisk urverk på innsiden og en herlig tallskive, er dette Grand Seiko i toppform.

Jeg og markedsføringsavdelingen til Grand Seiko har ikke alltid vært bestevenner. Ikke liker jeg det konstante fokuset på spesial- og jubileumsmodeller i begrenset opplag – og ikke lar jeg meg fascinere av hvilken japansk potteplante eller dalsøkk som har inspirert fargen på tallskiven. For en enkel nordmann oppleves det fort både påtatt, pompøst og uten noen reell verdi.

Grand Seiko SLGH013. Bilde: Jørgen Erdahl

Med økende kunnskap om japansk kultur har perspektivet likevel dreid seg i mer positiv retning. For selv om jeg fortsatt syns referansene er både for mange og for uoversiktlige, ser man at Grand Seikos knytninger til naturen er mer enn bare enkel markedsføringsjippo. Her hentes reell inspirasjon, i et samfunn og en kultur hvor tid og punktlighet trolig betyr mer enn noe annet sted på kloden.

Og med SLGH013 rundt håndleddet peiles tankene bort fra innsigelsene man måtte ha mot bakenforliggende støy og over på klokken i et isolert perspektiv. Og den er nøyaktig, velprodusert og ikke minst; slående vakker.

Nytt

Trygt plassert som en del av Heritage-collection, bygger SLGH013 definitivt på historiske og tradisjonelle linjer fremfor å pushe modernistiske grenser. Her brukes den velkjente 44GS-kassen, med en arv som strekker seg tilbake til 1967, men med mål på 40 × 47.2 × 11.7 millimeter er den mer velproporsjonert enn noen gang. Vi så det først i jubileumsmodellen SLGH009 og registrerer med glede at kassen er å finne som en del av standardkolleksjonen.

Nye proporsjoner er nemlig avgjørende både for bærekomfort og den visuelle opplevelsen, hvor den reduserte høyden oppleves som den klart viktigste ingrediensen. Selve materialet i urkassen – og i lenken – er også nytt som en del av standardkolleksjonen, og SLGH013 markerer første møte med Grand Seikos “Ever-Brilliant Steel” for Heritage-familien. En stållegering med høyere PRE-verdi (korrosjonsbestandighet) enn ståltypene 316L og 904L som normalt benyttes i klokkeindustrien. I praksis betyr det en ganske lys farge på stålet, som underbygger det elegante på en god måte.

Kontrastene mellom det børstede og polerte skaper flotte refleksjoner. Bilde: Jørgen Erdahl

På tross av viktige forbedringer på kassen, er det fortsatt tallskiven som spiller den viktige hovedrollen. Den blåhvite og vakkert teksturerte skiven henter sin inspirasjon fra smeltende snø på det 2.038 meter høye Mt. Iwate, som ligger godt synlig fra Grand Seiko Studio Shizukuishi. Og uavhengig av hvorvidt det spiller en rolle for deg som bruker, er resultatet akkurat så vakkert som vi har lært oss å forvente. Den står nemlig igjen som nok et bevis på at ingen – i det minste i denne prisklassen – når Grand Seiko til knærne hva angår eksepsjonelle tallskiver.

Spillet i skiven er ekstremt, mens fargene bytter mellom sølvtoner, hvite snøtoner og lyseblå nyanser, som mest av alt minner om isvann. Å se den i ulike lyssettinger, utendørs som innendørs, er en stilstudie i seg selv og nær sagt en garantist for å oppleve klokkeglede. Her bidrar også den blå sekundviseren med sin glans, som veksler mellom klar blå og helt sort i ulikt lys.

Velkjent

Selv om Grand Seiko har laget slående vakre klokker lenge, har de siste to års raffinering av kolleksjonen vært både viktig og riktig. Med Evolution 9 har man skapt en familie som ser mot det sporty og moderne, mens Heritage-familien, SLGH013 og 44GS er enda sterkere knyttet til selskapets historiske røtter. Det er også 44GS-plattformen som kanskje aller best fanger selskapets ånd og filosofi.

Lenke og lås. Bilde: Jørgen Erdahl

44GS definerte i sin tid det som ble kjent som “Grand Seiko Style” med ni særtrekk, som omfattet både urskive, timemarkører, visere og kasse. Alle disse er definitivt tilstede i nylanseringen, som også kan skilte med den etter hvert velkjente eksepsjonelle finishen, hvor «Zaratsu»-polering kombineres med børstede elementer. Samme polering går også igjen på visere og de fasetterte timemarkørene. Det visker i stor grad bort problemet med manglende selvlysende materiale, for med mindre det er stummende mørkt, klarer de speilblanke overflatene å fange lys og reflektere det til deg som bruker.

Bruken av disse kjente og kjære detaljene er også med å knytte nylanseringen trygt sammen med det historiske. For det er aldri tvil om at det er en Grand Seiko du har på hånden, selv om endringene er mange.

Teknisk

Mye av årsaken bak en redusert kassehøyde skyldes bruken av nyeste generasjons mekanisk urverk, 9SA5, på innsiden av kassen. Urverket gjorde sin debut tilbake i 2020 og markerte et solid teknisk og – kanskje aller mest – estetisk solid løft fra tidligere varianter. Teknisk byr urverket på Grand Seikos nye “Dual Impulse Escapement” og regulatorfrie balanse som, på tross av den høye frekvensen på 36.000 halvsvingninger i timen, kan skilte med hele 80 timers gangreserve. Oppgitt nøyaktighet er meget akseptable +5 / -3 sekunder per dag, men ta med i beregningen at selskapet ofte er beskjedne på egne vegne.

9SA5 er Grand Seikos nyeste generasjon mekanisk urverk. Bilde: Jørgen Erdahl

9SA5 er også et vakkert skue gjennom safirglasset på baksiden. Her finner man ulike former av finish og dekorering, som sammen med en relativt åpen konstruksjon på broer og rotoren, skaper flott dybde og kontrast. Legg i den sammenheng merke til kombinasjonene av frostede, børstede og polerte overflater. I kjent stil holder Grand Seiko seg til nøyaktighet og fakta på en nesten overdreven måte, med rotorens tekst “Hi-Beat 36000 Power Reserve 80 Hours” som et godt eksempel. Personlig kunne jeg ønsket meg noe litt mer filosofisk eller kunstnerisk enn oppramsingen av fakta, men det blir uansett som småplukk å regne i den store sammenhengen.

Totalinntrykk

SLGH013 er rett og slett en meget vellykket lansering fra Grand Seiko. Med viten om at 44GS er utgangspunktet, forventes ei heller noen revolusjon i stil, funksjon eller formspråk. Dette er forsiktig evolusjon, men hvor fokus har vært på å raffinere de riktige elementene. Det lykkes Grand Seiko særdeles godt med, hvor enda bedre muligheter for mikrojustering av den 19 millimeter brede lenka er et av svært få ankepunkter å finne på nylanseringen. Fortsatt er resultatet umiskjennelig Grand Seiko, men lanseringen viser for alvor at djevelen ligger i detaljene og forbedringen som er gjort på disse.

Tallskiven spiller hovedrollen. Bilde: Jørgen Erdahl

Den nye kasseprofilen, selskapets beste stållegering, en nydelig tallskive og oppgradert mekanikk er alle med på å gi en totalpakke som for alvor burde begeistre. For potensielle kjøpere tror jeg spørsmålet vil dreie seg om hvorvidt man liker Evolution 9, med SLGH005 som et naturlig alternativ, eller 44GS-profilen best. Det er et spørsmål om personlig smak og uansett valg får man en klokke som vitner om at Grand Seiko viser bedre takter enn noen gang.

Da kan det egentlig være det samme om markedsavdelingens strategi appellerer eller ikke – for på hånden taler klokken sin egen sak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *