Skrevet av: Jørgen Erdahl

Designet har vi sett før, men nå kommer en av fjorårets aller beste lanseringer med Spring Drive på innsiden!

Med mindre du er over gjennomsnittet bevandret i Grand Seikos rikholdige katalog, kan fort de litt kryptiske modellreferansene virke lett forvirrende. Men det selskapet måtte mangle i brukervennlige navnetradisjoner tar de ofte igjen i klokker som imponerer – så også i fjorårets SLGH005. En gjennomført flott klokke og første hyllemodell med det nye «Evolution 9 Style»-designet, først introdusert i forbindelse med selskapets 60-årsjubileum tilbake i 2020. Modellen ble også en fortjent braksuksess for våre japanske venner, med seier i «Men’s Watch»-kategorien under Grand Prix d’Horlogerie (GPHG) som et bevis på den leverte kvaliteten falt i smak også hos en kresen jury.

Evolution 9 Style

Ved første øyekast er nye SLGA009 mistenkelig lik fjorårets prisvinnende lansering, med nesten identiske ytre karakteristikker. Her kreves det et trent øye for å se de ørsmå forskjellene på kronen, tallskiven, datovinduet og lenkefestene, uten at det teller negativt. Snarere tvert imot. Fortsatt er stilen klassisk Grand Seiko, med definerte vinkler som veksler mellom børstede overflater og Zaratsu-polering. Det skaper både kontrast og kvalitetsfølelse på et klasseledende nivå.

Det nye Evolution 9 Style-designet i seg selv er også evolusjon fremfor revolusjon, og fortsatt i aller høyeste grad gjenkjennelig Grand Seiko. Men ved bruk av små justeringer har kassen fått et litt modernisert uttrykk, med mykere linjer og en enda bedre helhet enn tidligere.

Spring Drive og White Birch

Ulikt mange klokkeprodusenter (les: de aller fleste) har Grand Seiko valgt å satse på flere ulike typer drivverk for sine klokker. Det inkluderer tradisjonelle mekaniske urverk (herunder utgaver med høy frekvens – «high beat»), batteri og Spring Drive. For å finne den vesentlige forskjellen på den nye SLGA009 og fjorårets prisvinnende lansering, er det derfor nødvendig å se gjennom safirglasset på baksiden av den 40 millimeter store og 11,8 millimeter høye urkassen av stål. Her er nemlig det mekaniske 9SA5 byttet ut med nyeste generasjon Spring Drive-urverk, 9RA2. Det betyr et redesignet urverk som er tynnere enn tidligere generasjoner, med en vakker frostet finish og hvor visningen av gangreserven er flyttet til verksiden.

Forenklet kan Spring Drive forklares som et hybridurverk – som også har blitt et aldri så lite signaturelement for Seiko og Grand Seiko. Fortsatt helt fritt for batterier, for energien hentes fra en tradisjonell hovedfjær, men hvor det mekaniske urverket er utstyrt med et kvarts-basert regulerende organ. Det betyr en sekundviser som flyter silkemykt over skiven, samt svært høy presisjon, oppgitt til +/- 0,5 sekunder per dag for 9RA2. Ta også med i betraktningen at den japanske produsenten ofte er beskjedne på egne vegne i så måte.

Vender man klokken tilbake vil man også finne en hvit teksturert tallskive som er nært beslektet med high-beat-modellen. Begge med et vertikalt mønster inspirert av lys bjørkeskog, som på SLGA009 hentes fra trærne utenfor Shinshu Watch Studio (hvor Spring Drive-urverkene produseres). Det er også her modellnavnet «White Birch» (hvit bjørk) stammer fra. Flyttingen av nevnte gangreserveindikator til baksiden gir også et enda renere uttrykk enn vi er vant til på klokker med Spring Drive. Det vil mange finne høyst appellerende.

En tiltalende totalpakke

Nye SLGA009 «White Birch» Spring Drive er både velkjent og ny på samme tid, med tydelige bånd til både jubileumsmodellen SLGA007 og nevnte SLGH005. Klokken viderefører det vellykkede Evolution 9 Style-designet og bringer oss Spring Drive 9RA2 i basekolleksjonen for første gang. Resultatet er en meget tiltalende totalpakke full av raffinerte (og vellykkede) detaljer – som nærmest garantert vil danne grunnlaget for mange nylanseringer fra Grand Seiko i årene som kommer.

 

Se modellen her

1 thoughts on “Grand Seiko lanserer SLGA009 «White Birch» Spring Drive

  1. Pingback: Et dypdykk - Grand Seiko SLGH013 | Urmaker Christensen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *