Urmaker Christensen introduserer: Seiko Astron SSH073J, en ultrapresis og mørk studie i keramikk, titan og gull.

Seiko har et sterkt arsenal av mekaniske ur i 2020, med en strøm av nyheter fra Japan fra både Seiko Presage og Prospex.  Parallelt med disse to har vi de ultrapresise sportsurene fra Astron, og med Seiko Astron SSH073J har vi høyteknologi i en stealthy mørk drakt med delikate innslag av gull. Mens presisjonen til Grand Seiko i sine egenproduserte Spring Drive og Quartz-kalibere får velfortjent spalteplass, får kanskje ikke Astron med sine unike presisjonskalibre med Solar og GPS, nok oppmerksomhet.

Her lanserer Seiko en ny Astronmodell i toppsjiktet, med et egenprodusert kaliber som er det ypperste av Solar og GPS-teknologi. 2020 er 160års-jubileet til grunnleggeren Kintaro Hattori, og de har valgt å markere dette med en limitert utgave av SSH073J, i ny utførelse med velprøvd teknologi. Seiko Astron bruker caliber 5X53 Dual Time, som to ganger om dagen kobler opp mot et GPS-nettverk for å opprettholde sin verdensledende presisjon, og hører rettmessig til på podiet sammen med de beste GMT-ur i markedet. Om vi  samtidig tar med i betraktningen en 100% in-house produksjon hos Seiko, ser vi tydelig at Astron setter en egen standard.

Gud er i detaljene, sa arkitekten Mies van Der Rohe, og vi trenger kun et par smakebiter fra repertoiret til Seiko Astron SSH073J for å se dette tydelig. Sommertid blir automatisk justert, og når du skal bytte tidssone på reise? Et trykk, og time, minutt – og sekundvisere skifter umiddelbart til en av 39 forhåndsvalgte tidsssoner. Denne mørke utgaven av Astron har også en evighetskalender, som er ferdig programmert frem til år 2100.  Dette er kanskje nok til å vite at perfeksjon ikke er et spørsmål i ordboken til Astron, en sportsklokke som samtidig er barskere enn de fleste.

Det mørke utseendet bringer tankene til Darth Vader eller Stealth-jagerfly, men med eksklusive detaljer i gull som gir denne en helt egen og sterk personlighet. Den samme høyteknologien ligger like sterkt til grunn i kasse og lenke, som gir et pansret førsteinntrykk – men med en helt annen letthet en man forventer for størrelsen. Den sorte kassen er produsert i titan og keramikk, mens den komfortable sorte lenken er i titan.

Med det høyteknologiske imaget settes listen høyt for både design og ergonomi, og SSH0873J skuffer ikke. Vi ser gjenkjente klare preg av Seiko’s såkalte Grammar of Design, en mal for proporsjonert balanse,  kraftige sider i kassen og ergonomisk utforming av lugs. Det kjente bastante formspråket i kassen har kjennetegnet til Astron tydelig i en fasettert sort bezel, et sterkt sort formspråk som her er lekkert satt i kontrast av gulldetaljer. En stor ergonomiske krone og avlange knapper for funksjonsvalg i gull er et forlokkende innslag av bling, og de kjente skarpe detaljene til Seiko er også tydelig markert i en forseggjort urskive. En kraftig indice i gull klokken 12, er matchet av skarpe sverdformede visere, med det strålende lyset fra Lumibrite som gir perfekt lesbarhet på nattoppdrag. Tidssone nummer to er vist i en detaljert og sirlig opptegnet skive klokken 6, kantet i gull med to perfekte sverdformede visere.

Det skal ikke mer enn et kort bekjentskap til for å forstå at Seiko Astron er et like sterkt eksempel på japansk håndverk som en håndpolert kasse fra Grand Seiko. Og skulle du sitte igjen med spørsmål, kan jeg avslutte med det som for mange vil være kronen på verket, den kanskje viktigste detaljen i GPS og Solar-kaliberet 5X53. Presisjonen til Seiko Astron SSH073J basert på den daglige justeringen via GPS tilsvarer et avvik på +/-1 sekund over ikke en måned, ikke et år, men 100 000 år. Ett hundre tusen grunner til at det minste spor av tvil blir borte som dugg for solen.

OPPDAG SEIKO ASTRON SSH073J1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *