Seikos første dattermerke, Laurel, ble introdusert helt tilbake i 1913. På denne tiden produserte Seiko ingen klokker med sitt eget navn på skiven. Normen på den tiden var at produsenter produserte klokkene, mens andre merkenavn ofte ble skrevet på skivene. Noen ganger var det små urmakere, andre ganger var det store varehus som fikk sine egne navn på klokker produsert av andre. Laurel var altså det første merket fra Seiko selv som ble printet på skivene, de første Seiko-klokkene med Seiko på skiven ble ikke produsert før i 1924.

1913 main

Seiko Laurel Alpinist
Det var dette dattermerket som i 1959 kom med en ny klokke, det skulle være en pen, klassisk klokke, men ment for fjellklatrere. Rundt denne tiden var eventyrlystne oppdagelsesreisende, geologer og fjellklatrere i full gang med å kartlegge de høyeste toppene i Himalaya, Andes, Alpene og Ural-fjellene. Mount Everest ble først besteget bare seks år tidligere, og fjellklatrere var på utkikk etter klokker som tålte de tøffe forholdene de ble utsatt for. Seiko Laurel Alpinist skulle dekke dette behovet. Alpinisten ble markedsført som en klassisk penklokke, som skulle tåle litt røffere behandling enn tilsvarende penklokker. Dette fikk Seiko til ved i gi Alpinisten skrubaklokk, som skulle beskytte mot støv og fuktighet, og et kraftig pleksiglass som skulle tåle harde støt. I tillegg ble klokken satt på en tjukk bund-reim som gjorde at den satt et stykke over svette og annet møkk som håndleddet kunne bli utsatt for.

original alpinist

The original 1959 Alpinist watch

urmakerchristensen 03789

Seiko Prospex Alpinist «Laurel» re-creation

SJE085J1

I årene som fulgte ble Alpinisten oppgradert og endret i forskjellige versjoner, denne gangen under Seikos «Champion»-kolleksjon, men grunndesignet var det samme. En klassisk, enkel klokke, som kun viste tiden, men med en kraftig kasse, støtresistent urverk og markører som var svært lettleste og lyste i mørket. I 1964 kom den siste oppdateringen til Champion Alpinistene, inkludert en klokke med gullkasse og sort skive, men etter dette skulle det gå lang tid før vi så Alpinisten igjen.

Det var ikke før i 1995 at Seiko slapp en ny versjon av Alpinisten, denne gangen i et helt nytt design. Elementer av de tidligere designene var fortsatt synlige i denne nye varianten, som f.eks. markørene som fortsatt lignet på fjelltopper, men ellers var så og si alt nytt. Klokken fikk et mye mer sporty utseende, remmen ble erstattet med en lenke, glasset ble oppgradert, og klokkene fikk automatisk urverk. Men den største forskjellen var den nye krona kl 4. De nye alpinistene hadde nemlig en helt ny funksjon, en indre kompassbezel som ble styrt av en krone kl 4 og kunne brukes til å fastslå himmelretningen ved hjelp av sola når man var på tur.

SPB121

De nye alpinistene kom i tre forskjellige varianter, sort, kremhvit og grønn. De var også plassert under Prospex-serien istedenfor Laurel eller Champion, og var en av de første modellene til å bruke Seikos 4S35 verk som senere ble standarden i alle Seikoer i den prisklassen. Disse modellene ble kun produsert i to år og er derfor svært populære blant samlere i dag og kalles ofte for Red Alpinist på grunn av at Alpinist-skriften på skiva er rød.

Den største forskjellen på Alpinisten som ble relansert i 1995 og de tidligere modellene var at klokken nå var en rendyrket sportsklokke. Den klassiske looken var helt borte, og klokken hadde fått 200 meter vanntetthet.

I 2006 ble Alpinist-serien igjen oppgradert og lansert under SARB-kolleksjonen, fargene var de samme, men Alpinist-skriften forsvant fra skiven og ble plassert på baksiden istedet. Urverket ble oppgradert til 6R15, forgjengeren til dagens 6R35, og klokkene fikk safirglass samtidig som størrelsen ble økt til 39,5mm. Det er Alpinistene fra denne serien som er blant de mest populære, spesielt den grønne ble nærmest et ikon for veldig prisgunstige automatiske hverdagsklokker

Seiko-Prospex-Alpinist-SPB19911J1.LS_.001

Mens oppdateringen i 2006 var en relativt liten oppdatering, fikk Alpinist-serien sin største oppdatering i 2020, inkludert en ny versjon av de tidligste Alpinistene fra 1960-tallet. De oppdaterte moderne alpinistene er relativt like SARB-modellene, med noen nevneverdige forskjeller. Urverket ble, som nevnt tidligere, oppgradert til 6R35 med hele 70-timers gangreserve, og man har nå innsyn til verket fra baksiden. Lenka har fått en solid oppgradering og navnet Alpinist er ikke å se noe sted på klokken.

Tidlig i år kom også en ny serie Alpinister som ligner mye mer på originalen enn modellene fra 1995 til idag. I tillegg til det som er mer eller mindre en eksakt reproduksjon av den originale (men med moderne materialer og kvalitet selvfølgelig), kom det også noen som er nye designer, men tydelig inspirert av de første alpinistene. Her er den indre bezelen fjernet og kassen er generelt mye slimmere og klokken har et mye mer klassisk utseende.

SPB241j1
SPB243j1
SPB245j1
kr 9 998 Fra kr 883 per måned

1 thoughts on “Seiko Alpinist Historie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *