I fjor fikk vi en solid oppdatering av Seiko 5-serien, som siden den ble lansert i 1963 har vært et symbol på solide mekaniske klokker til en svært hyggelig pris. Seiko 5 Sport som ble lansert i fjor var en ny klokke med det samme designspråket, men med solide oppgraderinger av urverk, byggekvalitet og utseende.

Da Seiko 5 ble lansert i 1963 var den ment å være en lavbudsjettsklokke med svært høy funksjonalitet og med automatisk urverk. På denne tiden var ikke det noe som var veldig vanlig. De fleste klokker var i edelt metall, ganske enkle og gikk best til dress. Veldig ofte hadde de ikke dato, og dagvisning var enda mer uvanlig. Fordi klokkene ofte var laget av edelt metall var de også forholdsvis dyre. Det var altså dette behovet for en lommebokvennlig automatisk hverdagsklokke Seiko var ute etter å dekke.

srpg41k1 2 opt 04886

Når den første Seiko 5-modellen kom var den stappfull av tekniske og designmessige innovasjoner, faktisk fikk modellen navnet sitt på bakgrunn av disse innovasjonene:

  1. Dag og datokomplikasjon i samme vindu (teknisk krevende for tiden)
  2. Egenprodusert urverk med et avansert sjokkabsorberende «Diashock»-system
  3. Alle modellene hadde bra vanntetthet for sin tid
  4. Seikos egne balansefjær som visstnok skulle være umulig å ødelegge
  5. Krone som var innfelt i kassen kl 4 for å være mindre utsatt
5sports srpe57k1 25 opt 04551
SRPE57k1

Det var altså disse innovasjonene som ga modellene navnet Seiko 5, og mens flere av de har blitt forbedret i senere år, ser vi fortsatt flere av disse innovasjonene i dagens modeller som vi skal snakke mer om nedenfor.

srpg35k1 3 opt 04884

For nå har Seiko kommet med en til oppdatering av Seiko 5-serien. Denne gangen er det de klassiske «field watch»-klokkene som har blitt oppdatert. Såkalte field watches ble utviklet under andre verdenskrig og var ment å være klokker som tålte en støyt samtidig som de var lettleste, presise og bare viste essensiell informasjon. Siden den gang har disse klokkene blitt svært populære blant entusiaster for sitt enkle utseende og holdbarhet.

urmakerchristensen 03670

Den nye serien til Seiko kommer i syv forskjellige varianter, hvor det hovedsakelig er remvalg, materialvalg og farge som skiller de. Felles for de alle er at skiven består av store, lettleste arabiske tall, med en mindre 24-timesvisning under. Klokkene har også både dag og datovisning, og sekundviseren er malt rød på tuppen for lettlest sekundtelling.

urmakerchristensen 03633
SRPG33K1
urmakerchristensen 03616
SRPG35k1

Kassene er i børstet stål og måler 39.4mm i diameter, en veldig fin størrelse for de fleste. Tradisjonelt skulle militærklokker være litt mindre for å ikke være i veien, for å kompensere for dette er bezelen relativt tynn, noe som gjør at skiven kan være mye større og dekker nesten hele forsiden på klokken.

urmakerchristensen 03677
SRPG29K1

Urverket er det samme som sitter i Seiko 5 Sport-klokkene som ble lansert i fjor, kaliber 4R36. Dette er et urverk som har sitt tiårsjubileum i år, og har på mange måter blitt standarden for mekaniske klokker under 5.000kr. Med 41-timers gangreserve, hacking-funksjon og god holdbarhet er det det foretrukne urverket for både nye klokkeentusiaster og folk som har lang erfaring med klokker. På baksiden av klokken er det også innsyn til urverket.

Som sagt kommer de nye modellene i syv forskjellige varianter, SRPG27 har sort skive med stålkasse og lenke, SRPG29 har blå skive med stålkasse og lenke, SRPG31 har går skive med en grå NATO-reim, SRPG35 har en noe mørkere grå skive med en sandfarget NATO-reim, SRPG39 har blå skive med visere og markører i gull og kommer på en mørkeblå skinnreim, SRPG41 har en stålkasse med sort PVD-coating og brungrå skive, remmen er en sort skinnrem, og sist men ikke minst er det SRGP42 som har en grønn skive kombinert med gullbelagt kasse og en brun skinnreim.

Alle klokkene kommer med kurvet Hardlex glass og er vanntette til 100 meter.

urmakerchristensen 03702
SRPG39k1
kr 3 798 Fra kr 366 per måned
kr 3 898 Fra kr 374 per måned

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *