Oris for Piloter – Også her er Oris blant de beste på både vintage og funksjonelt moderne uttrykk, vi viser dere to av de beste.

Oris Big Crown Pointer Date

Idag ser vi på dette som en slank og pen klokke – mer dressy enn det som opprinnelig var et funksjonelt pilotverktøy – og umiddelbart gjenkjent som et ur fra Hölstein. Big Crown har som en av Oris’ mest kjente serier som har vært med oss siden 1938, og er i 2020 en stilren klassiker. Big Crown Pointer Date er kjennetegnet av en avrundet og vakkert riflet fast bezel, og en børstet og polert vintage-inspirert kasse som bare kunne vært produsert i Sveits. Referansene i serien kommer i det som de siste årene har blitt en perfekt størrelse for mange, en slank 40mm, med flere farger

I dag har vi den siste modellen i serien, Roberto Clemente Limited Edition som kommer i begrenset utgave i klassisk snitt. Urskiven her er i en lys sølvhvit farge – med klassiske detaljer i gull og en håndsydd lys skinnrem med dobbelsøm. Denne produseres i kun 3000 eksemplarer, og er et perfekt eksempel på den tidløse stilen Oris Big Crown representerer.

Baseballegenden Clementes farger i hvitt og gull preger skiven, men et sirlig printet minuttspor i sort og gull, og lume-fylte triangler ved hver time er det detaljert håndverk som kjennetegner denne modellen. De klassiske tallene er i gull kantet i sort, mens den klassiske pekeren for dato viser til en ytre sirkel av månedens dager – et særtrekk ved Oris og spesielt denne modellen i de senere år. En klassisk Orislogo klokken 12 og polerte lumefylte såkalte katedral-visere gir oss et tydelig vintage men allikevel friskt uttrykk.

Oris Big Crown Pro Pilot GMT

Her har vi en barsking med en kraftig 44mm kasse – hvor vi tydelig ser arven fra Big Crown tydelig til stede med et nikk til fortiden den grepsvennlige kanten på bezel, en stor krone du kan håndtere sel med hansker på, og en friskt rød jagerflyformet ende på det du kanskje tror er den typiske ytre dato sirkelen til Oris, men her har vi en annen og svært nyttig funksjon, skarpt printet i hvitt på en skråstilt rehaut er en 24 timers visning, for dette er et ekte GMT-ur, et av de mest nyttige verktøyene for en pilot siden Rolex introduserte funksjonen på femtitallet.

Mens de moderne sverdformede viserne gir oss høy lesbarhet, kan 44mm virke stort sett mot dagens vintagetrend, men som et funksjonelt verktøy er dette form som følger funksjon. For sitter du ved spakene til et småfly i skumringen, vet du at her får du all informasjon du trenger, med lesbarhet som første prioritet, understreket ved bruken av Swiss Super-Luminova. Sekundene er her vist mer som et apropos, i et stilrent register klokken 9, mens datovinduet har en sort matchet bakgrunn og samme stilrene font som de viktigste 12 timene.

Ingenting i denne urskiven er plassert som et rent designtrekk, og det får en stram monokrom design i til å fremstå som et friskt pust i en verden av unødvendig glamour. Kassen er pent børstet, med nedadvinklede lugs som gir oss en perfekt ergonomi for det som er et høyfunksjonelt pilotur, og denne modellen leveres på en tøff canvasrem foret i brunt skinn.

Bak Oris’ klassiske røde rotor sitter det her Caliber 748, Oris modifisert SW 220-1, i en kasse som er dybdetestet for 100m. 

Utforsk hele Oris Aviation kolleksjonen her

3 thoughts on “Oris Aviation – For piloter

    • Nickolass Jensen says:

      Hei Jan, Det har du helt rett i. Det var pinlig. Urmaker Christensen har nå byttet webmaster og webredaktør, så slike feil fikser vi nå. Tusen takk for beskjeden. Ønsker deg en god jul!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *