Siden begynnelsen av 2000-tallet har det blitt mer og mer populært for urprodusenter å utvikle sine egne urverk, såkalte ‘in-house’-verk. Disse verkene tar mange former, noen ganger er det ganske ‘vanlige’ urverk som presterer på mer eller mindre samme måte som de mest populære verkene til store urverksleverandører og blir den nye standarden for en urprodusent, andre ganger er det svært teknisk avanserte og dyre urverk som kun blir brukt i en håndfull modeller og har litt samme funksjon for produsenten som en konseptbil har for et bilmerke.
Men den vanligste grunnen til å utvikle et in-house verk er at produsenten av klokkene innser at de ved å lage verkene sine selv, kan tilby mye bedre urverk til den samme eller en lavere pris enn det de får fra eksterne leverandører. Det er denne filosofien som ligger bak Oris’ nyeste urverk, kaliber 400.
Oris er ikke helt ferske når det kommer til in-house urverk, i 2014 introduserte de kaliber 110 som hadde manuelt opptrekk og hele 10 dagers gangreserve, men dette urverket var ganske stort på grunn av den enorme opptrekksfjæra som måtte til for å kunne gi 10 dagers gangreserve. Dermed ble også klokkene urverket ble brukt i ganske store med 44mm i diameter for den minste. Kaliber 400 er et urverk som sikter seg inn på å passe inn i de mindre, og mer sporty modellene til Oris, som Aquis-serien.
ORIS CALIBER 110
Det er tre hovedområder dette urverket er ment å løse problemer på, det første er gangreserven. Urverket har hele fem dagers gangreserve, eller 120 timer, mer enn dobbelt så mye som normalen for automatiske urverk. Dette har Oris fått til ved å bruke to fjærhus, samt optimalisere energioverførselen mellom tannhjulene for å kunne bruke så mye av energien i fjærhuset som mulig.
Det andre er magnetisme. En sportsklokke kan komme borti mye rart i løpet av en dag, PCer, røntgen-scannere og butikkalarmer er alle potensielle fiender for et mekanisk urverk. Derfor har Oris brukt mye ressurser på å gjøre urverket antimagnetisk, altså at det tåler svært kraftige magnetiske felt før det går utover gangen på klokken. Faktisk tåler kaliber 400 hele 2,250 gauss med et tidsavvik på maks 10 sekunder om dagen, dette er takket være at over 30 viktige deler av urverket er laget av ikke-magnetiske metaller, som f.eks. Silisium.
Den siste store innovasjonen er ganske enkel, men har mye å si. Det nye kaliber 400-verket har nemlig en serviceintervall på hele 10 år. Noe som betyr at du får kraftig redusert vedlikeholdskostnad i forhold til andre klokker som gjerne har en serviceintervall på 3-5 år.
Det er energioptimaliseringen vi snakket om tidligere som gjør at alle de tekniske innovasjonene i kaliber 400 kan pakkes inn i et relativt kompakt urverk som hverken er alt for bredt eller høyt til å passe inn i klokker med en diameter på relativt beskjedne 41.5mm. Nye kaliber 400 ble først lansert i en helt ny Oris Aquis på 43.5mm, med en nydelig, gradert blå skive. Men for noen, inkludert undertegnede, ble denne klokken akkurat litt for stor. Nå har altså Oris kommet med tre nye modeller i 41.5mm, og flere nye farger.
Rent visuelt er skiven, kassen og lenka på disse modellene veldig lik tidligere modeller, så det er liten tvil om at dette er en Aquis, forskjellene er noe mer subtile. Blant annet har klokkene fått et nytt system for bytte av lenke og rem, noe som gjør at brukeren selv enkelt kan bytte uten å måtte gå til urmakeren eller ha spesialverktøy. I tillegg kommer som nevnt 41.5mm modellene i noen nye farger, i tillegg til den blå versjonen vi har sett tidligere i 43.5mm kommer det nå også en grønn og en sort/grå. Skivene på disse er ganske like den blå når det kommer til oppbygging og fargedybde, men selve fargene er altså forskjellige.