Skrevet av: Jørgen Erdahl

Seiko har en lang og stolt historie innen produksjon av dykkerklokker. Blant klokkene aller nærmest toppen av pidestallen står “62MAS”, som siden 1965 har vært definerende for det japanske selskapets historie under vann. Nå lanserer Seiko tre nyheter som henter inspirasjon fra den ikoniske modellen, og som ved første øyekast virker velkjent. Det er heller ikke langt fra sannheten, for denne gang er det snakk om en foredling av en eksisterende publikumsfavoritt.

I en tett befolket mellomklasse er det ingen enkel oppgave å skille seg ut. Få modeller klarer bragden å treffe blink på både design, funksjon og pris – som alle er helt nødvendig for å kunne omtales som et verdig referansepunkt. For knappe fire år siden traff imidlertid Seiko tett på innertier da de lanserte Prospex 1965 Diver’s Modern Re-interpretation. Klokker som hentet viktige ingredienser fra 62MAS, men presenterte de i moderne drakt og til en overkommelig pris.

SPB451, SPB453 og SPB455. Bilde: Seiko

Når Seiko nå drar frem tre nyheter under navnet Prospex 1965 Heritage Diver’s Watch avsløres det allerede av navnet at slektskapet til både den originale 62MAS og de fire år gamle forgjengerne er tett. Det gjelder definitivt i klokkenes ytre design, og dykker man videre ned i det tekniske vil en rekke små og store endringer åpenbare seg.

Mange ytre endringer

Side om side med de populære modellene i 1965 Diver’s Modern Re-Inerpretation er det plasseringen av datovinduet som trer frem som den kanskje eneste åpenbare endringen. Dette er nå flyttet til en posisjon mellom fire og fem, fremfor den mer vante plasseringen klokken tre. Seiko selv håper med det å oppnå et enda renere og mer lettlest design, med full størrelse på de Lumibrite-fylte timeindeksene rundt hele tallskiven.

For å oppdage øvrige endringer må man enten ha klokkene side ved side, eller støtte seg på de tekniske spesifikasjonene. Her blir det nemlig klart at endringene er større enn det visuelle førsteinntrykket kanskje skulle tilsi. Urkassen er fortsatt laget i rustfritt stål med selskapets egen “super-hard coating”, men er lett redusert i størrelsen både i diameter, høyde og i avstanden mellom hornene. Seiko selv forklarer at man samtidig har gjort endringer på fasettene langs kassesiden, slik at klokken også visuelt får en enda finere kontur mot håndleddet.

Skyvelæret viser nå en kassestørrelse på 40 millimeter mot forgjengerens 40,5, og en tykkelse som har gått fra 13,2 til 13 millimeter. For enda bedre bærekomfort på alle typer håndledd har det også resultert i en meget akseptabel “lug-to-lug”-avstand på 46,4 millimeter. Titter man videre på lenken finner man samtidig at Seiko har redusert størrelsen på hvert ledd og inkludert muligheten for mikrojustering (med verktøy) i spennen. Begge deler viktige for å finne perfekt passform.

SPB451 går inn som en del av standardkolleksjonen. Bilde: Seiko

Den totale overhalingen av kassen har også resultert i en ny patent for innfesting av baklokket, hvor Seiko har klart bragden å øke vanntettheten fra 200 til 300 meter, samtidig som tykkelsen har gått ned. Det er imponerende i seg selv og sammen med safirglasset understreker det at man tar klokkens robusthet mot ytre faktorer på alvor.

I første omgang kommer den nye familien i tre ulike varianter. SPB451 og SPB453 har skiver og bezel i henholdsvis blå eller sort og går rett inn i standardkolleksjonen, mens SPB455 byr på grå tallskive med gulltoner. Sistnevnte har fått det svært omfattende navnet Seiko Brand 100th Anniversary Seiko Prospex 1965 Heritage Diver’s Watch Special Edition – og er en spesialutgave i anledningen feiringen av 100 år med “Seiko”-navnet på tallskiven. Her får man, i tillegg til lenken, også med en kledelig tøyrem produsert av resirkulert plast.

Nytt urverk

Titter man nøye på teksten på tallskiven avsløres det at det også på innsiden av urkassen har skjedd endringer, og denne gang er det selskapets nye 6R55 som står for det mekaniske. Urverket regnes som det ypperste i 6R-familien og byr på 3 dagers (72 timers) gangreserve og et svingetall/frekvens på 21.600. Presisjonen er oppgitt til +25 til -15 sekunder per dag, men her måler angivelig Seiko de største avvikene fra fullt opptrukket til stans, så tallene lyver nok i negativ retning om man sammenligner med mange naturlige konkurrenter.

SPB453 kommer med sort tallskive og sort bezel. Bilde: Seiko

Teknisk er urverket utstyrt med Magic Lever-basert opptrekk, som er en stolthet i Seikos historie og da kanskje spesifikt for Seiko 5-familien, samt en balanse med “Diaschock” for støtbeskyttelse og “Etachron” for regulering. Sammenlignet med velkjente 6R35 byr også 6R55 på vakrere estetikk, men skjult under et lukket baklokk har det mindre betydning for akkurat disse lanseringene.

Totalpakken seiler inn som et attraktivt tilskudd i Prospex-familien og vil trolig friste mange som ønsker en høyst kapabel og visuelt attraktiv dykker til overkommelig pris. Basert på bildene lykkes også Seiko godt med videreforedlingen av en allerede populær modellserie, uten at det reflekteres spesielt negativt i prisen. Ved lansering oppgis den til 17.998 for standardutgavene og 19.950 for spesialvarianten – med leveringsstart sommeren 2024.

Forhåndsbestill idag

kr 19 950 Fra kr 1712 per måned
kr 17 998 Fra kr 1549 per måned
kr 17 998 Fra kr 1549 per måned

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *