Skrevet av: Jørgen Erdahl

For mange er Seiko nesten synonymt med kapable og robuste dykkerklokker, og det med god grunn. Men selv om det japanske selskapet definitivt behersker en tilværelse under vann, har de også langt flere strenger å spille på innad i egen kolleksjon.

For bevandrede entusiaster er Seiko Alpinist blant de gode alternativene til de mange dykker-orienterte slektningene, som en familie hvis fokus rettes mot oppdagelse og eventyr på overflaten. Da føles det helt på sin plass med muligheten for å kunne følge flere tidssoner – og nettopp det byr de nye Alpinist GMT på.

Bilde lånt fra Fratellowatches.

En klokke for både hverdagene og eventyrene

Siden den aller første modellen i 1959 har Alpinist-kolleksjonen vært Seikos alibi rettet mot fjellklatrere, utforskere og eventyrere. En verktøyklokke av det klassiske slaget, som i 2023 kanskje gjør seg vel så godt som en allsidig hverdagskompanjong som på krevende turer. Ganske fortjent har også nyeste generasjon Alpinist høstet både oppmerksomhet og lovord siden debuten for vel tre år siden, hvor Seiko kunne by på både ny mekanikk og visuelle justeringer.

Alpinist med GMT-visning har dog glimret med sitt fravær siden relanseringen. Ikke siden batteriutgavene som så dagens lys for vel tyve år siden, har familien hatt den praktiske muligheten som en del av linjen. Det har utvilsomt vært et savn, enten man ønsker å reise gjennom tidssoner, vil utforske grotter – eller bare befinner seg nord for polarsirkelen vinterstid og er døgnvill fordi solen er borte.

Nå har Seiko imidlertid funnet tiden moden for GMT også i nyeste generasjon Alpinist. Det skjer ved hjelp av deres nye urverk 6R54, som vi kjenner til fra blant annet Prospex 1968 Diver’s Re-Interpretation GMT. Det byr på velkjente egenskaper som kan sammenlignes med resten av 6R-familien, herunder en meget akseptabel gangreserve på 72 timer.

Urverket pakker Seiko inn i en totalpakke som måler 39,5 millimeter i diameter, er vanntett til 200 meter, og som i det store og hele følger Alpinist-familiens visuelle identitet på en god måte. Nytt er arabiske numeraler på 3, 6, 9 og 12, et datovindu uten forstørrelse som er flyttet til halv fem, samt en ekstra GMT-viser som kombineres med 24-timersskalaen på stålbezelen. Signaturelementer som kompassvisningen på indre bezelring, det røffe nesten militære uttrykket, samt katedralviserne er imidlertid alle til stede i kjent form.

Ved lansering er det modellene SPB377 og SPB379 som tar plass i standardkolleksjonen. De skilles av fargen på tallskiven og remmen som leveres i henholdsvis sort eller blå. Titter vi i bakspeilet er det likevel lett å se for seg at flere varianter vil gjøres tilgjengelig etter hvert – og da også som ulike “limited editions”.

Førsteinntrykk

Da Seiko presenterte sitt nye GMT-urverk 6R54, lå det i kortene at flere modellfamilier ville få muligheten for å ha 24-timersvisning og/eller muligheten for å følge en ekstra tidssone. Man trengte heller ingen utdannelse innen spådomsfaget for å peke på Alpinist som en meget aktuell kandidat, gitt modellseriens historie som en kompanjong under både ekspedisjoner og krevende forhold.

Rent estetisk klarer også Seiko oppgaven på en vellykket måte, hvor man beholder elementene som entusiastene verdsetter, samtidig som ny funksjonalitet finner sin plass. Alt mens man beholder kassestørrelsen på 39,5 millimeter. Det gjør nyhetene til et kanskje enda mer attraktivt alternativ enn sine eksisterende søsken – i det minste om GMT-visningen er noe man ser nytten og gleden av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *