Vanntetthet på klokker
En klokke som er markert ”Vanntett”, eller ”water resistant”, tåler å komme i kontakt med vann. Hvor mye vann den tåler blir som oftest indikert av hvor mye trykk den tåler. Det er viktig å huske på at dette blir testet i et nøytralt og kontrollert miljø som ikke alltid gjenspeiler virkeligheten. For eksempel vil bruk og aldring slite på pakningene som sikrer tettheten på klokken. I verste fall kan vann komme i kontakt med urverket. Derfor er det sterkt anbefalt å følge produsentens råd om hvordan du bruker klokken, samt å kontrollere den årlig. En hver kompetent urmaker har nødvendig utstyr til å kontrollere dette.
Områdene på klokken som må være tette
Vanntettheten på en klokke blir som regel sikret ved tre punkter.
Baklokket
Baklokket er lokket som sitter under klokken. Det er her en urmaker som regel åpner opp klokken når han må inn til urverket for å utføre arbeid som f.eks. batteribytte. Den minst vanntette typen baklokk er såkalt ”snap-on” baklokk. Klokker med denne typen baklokk er som regel vanntette til 30 – 100m. Er klokken din vanntett til 30 meters trykk betyr dette at den kan komme i kontakt med vann, som f.eks regn eller når man vasker hendene, men den bør ikke være under vann.
En klokke som er 100m vanntett kan svømmes med men bør ikke tas dypere enn kun én meter under vann. Klokker med baklokk som er festet med skruer eller hvor selve baklokket skrus på er som regel mer vanntette enn ”snap-on” baklokk. Disse baklokkene er som regel vanntette til 100-300 meter.
Om klokken er vanntett til 200+ meter kan den som regel brukes til enkel snorkling og dykking, men bør ikke tas med dypere enn 30 meter under overflaten. Skal du dykke dypere enn dette er det viktig at du bruker en klokke som er spesifikt laget for dykking på dypere vann.
Kronen
Det andre punktet på klokken som må være tettet skikkelig er kronen. Kronen er generelt det svakeste punktet på en klokke når det kommer til vanntetthet. Pakningene her er også utsatt for mye mer slitasje fordi man bruker kronen mye til å stille klokken, trekke opp klokken osv. Her er det enormt viktig å passe på at kronen er trykket ordentlig inn eller skrudd inn skikkelig før man er i kontakt med vann. En krone som kun kan trykkes inn er mindre vanntett enn en krone som skrus inn. Skal man dykke, eller bare på dypere vann enn kun én meter, er en skrukrone et must.
Det er viktig å passe på at klokken er helt tørr før man begynner å bruke kronen. Har klokken også trykkere til f.eks. kronograf eller dato- funksjon er det også viktig å passe på at disse ikke trykkes i kontakt med vann – med mindre produsenten sier noe annet.
Pakninger
Pakninger, også kjent som O-ringer er nødvendige for at både baklokk, krone og glasset på klokken skal være vanntett. Disse sitter der kronen, glasset, eller baklokket presses inn mot kassen. De er som oftest laget av gummi, nylon eller teflon. Disse pakningene blir slitt og nedbrytes over tid, spesielt ved mye bruk, og det er veldig viktig å få de sjekket årlig. Uten pakninger som er i orden gjelder ikke garantien for vanntetthet fra produsenten.
Vanntetthet i praksis
Som vi snakket om tidligere blir en klokke trykktestet av produsenten under optimale omstendigheter. Klokken blir plassert i en tank med stille vann og utsatt for trykk, og pakningene er helt nye. I bruk blir miljøet som oftest veldig annerledes. Tre ting som spesielt påvirker klokker i virkeligheten er temperaturendringer, plutselige trykkendringer, og slitasje.
Temperaturendringer
Hvis du f.eks. har en vanntett klokke i en varm dusj, eller et boblebad, også går rett i et kaldere miljø som f.eks. havet eller et basseng, vil dette påvirke formen på pakningene og i verste fall føre til at vann eller damp komme inn i klokken. På generelt grunnlag anbefaler vi å ikke utsette klokken for store temperaturforskjeller, eller alt for varme temperaturer i vann (som f.eks. en var dusj eller et damprom).
Plutselige trykkendringer
Å stupe ned på dypt vann vil forårsake ekstra trykk på pakningene i et veldig kort tidsrom, og pakninger som allerede er slitt vil kunne ryke. Vi anbefaler at man bytter pakningene før f.eks. en ferietur eller bare en tur til badelandet dersom man vet at man kommer til å utføre aktiviteter som vil slite ekstra på pakningene.
Slitasje
Ettersom pakninger kun er tynne ringer, som oftest av gummi, blir de slitt over tid. Man kan ikke forvente at en klokke skal være like vanntett etter et år med bruk. Derfor anbefaler vi å bytte pakningene årlig dersom man skal være helt sikker på at klokken er så vanntett som produsenten har oppgitt.
ATM eller BAR
Atm er en forkortelse for ”atmosfære”, som er en trykkenhet. Én atmosfære er trykket på overflaten, og for hver atmosfære man går opp, kan man gå 10 meter ned (under vann). Bar er så å si lik måleenheten atm men bar blir oftere brukt i Europa.
Heliumventil
En heliumventil på en klokke blir kun brukt ved ekstreme dybder når dykkeren sitter inni en dykkerklokke (ikke et armbåndsur). Når dykkerklokken blir nedsenket øker trykket inni og det blir tilsatt helium i luften for å fjerne giftige gasser. Siden heliummolekylene er så små kommer de også inni klokken. Når dykkerklokken blir hevet igjen vil heliumet forsvinne. Det er viktig at heliumet i klokken forsvinner i samme fart som heliumet i dykkerklokken, hvis ikke vil trykket inne i klokken bygge seg opp og som oftest blåse ut glasset på klokken. Omega oppfant derfor en løsning som gjorde at du kunne skru ut en ventil på klokken som tillater heliumet å sive ut i samme fart som det siver ut av dykkerklokken. Heliumventil finner man generelt kun på klokker som er vanntette til over 300 meter.
Tolkning av vanntetthet
Selv om en klokke er oppgitt vanntett til 30 meter, betyr dette ikke at du kan stupe uti sjøen ved hytta og dykke ned til 30 meter med den. Dybden som er oppgitt av produsenten er teoretisk og kan kun oppnås under kontrollerte omstendigheter i et laboratorium.
Ikke vanntett – klokken bør ikke under noen omstendigheter komme i kontakt med vann
30 – 50 meter – klokken kan komme i lett kontakt med vann som f.eks. regn og vasking av hender.
30 meter – Klokker tåler en vannsprut, men skal ikke bades eller dusjes med
50 – 100 meter – klokken tåler lett svømming på overflaten.
100 – 200 meter – klokken tåler svømming, snorkling og dusjing, men ikke i for varmt vann.
200 – 500 meter – klokken tåler vannsporter som stuping og enkel apparatdykking.
500 meter og oppover – klokken tåler skikkelig dypvannsdykking.
En kjapp oppsummering av våre anbefalinger:
- Få klokken kontrollert hos en urmaker årlig.
- Ikke dusj eller svøm med klokken med mindre den er oppgitt vanntett til minst 100 meter.
- Aldri operer kronen på klokken mens du er i vannet eller klokken er våt.
- Aldri trykk inn trykkerne til datoen eller kronografen mens du er i vannet eller klokken er våt, med mindre produsenten oppgir annet.
- Ikke utsett klokken for ekstreme temperaturendringer.
- Ikke utsett klokken for ekstreme trykkendringer.
- Ikke la klokken komme i kontakt med etsende kjemikalier som for eksempel sterke såper eller sterkt klorvann.
- Pass alltid på at kronen er skikkelig trykket inn eller skrudd inn før du utsetter klokken for vann.
- Skyll alltid av klokken med ferskvann etter at du har utsatt den for saltvann eller klorvann.