Skrevet av: Jørgen Erdahl

Japansk kultur, harmoni og design har alltid vært sterke pilarer i klokkene fra Seiko. Arbeidet med å fange viktige deler av dette har alltid vært å finne gjennom hele spekteret av modeller, men kanskje litt ekstra i de elegante variantene vi finner i Presage-kolleksjonen.

For et par år siden ble nettopp Presage utvidet med et nytt medlem, Sharp Edge-familien. Den beholdt fokuset på det elegante, men strammet det hele opp med skarpe og definerte vinkler, som vi også kjenner godt fra storebror Grand Seiko. Nå er to nye modeller av familien lansert – og begge byr på innsyn til mekanikken fra skivesiden.

Nytt

Da Sharp Edge-familien gjorde sin inntreden tilbake i 2020, vakte det positiv oppsikt fra merkets entusiaster. Med serien presenterte Seiko et knippe klokker som kombinerte det elegante med det sterke, det polerte med det børstede og det skarpe med det myke, på en måte man tidligere har måttet se mot Grand Seiko for å finne.

Etter den vellykkede mottakelsen er tiden nå inne for to helt nye modeller. De byr begge på detaljer som 24-timersvisning, åpent innsyn til balansen gjennom tallskiven, samt et nytt urverk på innsiden – og skilles kun av valget om skivefargen hvit eller blå.

For å starte med det åpenbare, vender vi oppmerksomheten mot tallskiven. Her har Seiko valgt en åpen løsning klokken ni, hvor man får innsyn til mekanikken og balansen som ligger under tallskiven. Slike “open heart”-løsninger er ofte en detalj som kan polarisere entusiastene, men byr utvilsomt på et ekstra blikkfang som mange kan la seg fascinere av. Seiko har også løst oppgaven på en spennende måte, ved at man ikke gir fullt innsyn, men lar en skjelettert bro danne et mønster over balansen. Det toner det hele litt ned og øker samtidig elegansen på en fin måte.

Designmessig har også Seiko strammet opp designet på visere og indekser. Legg merke til sekundviserens lengde og lille knekk ytterst, som gjør at den flukter pent med minuttskalaen langs tallskivens ytterkant. Også de appliserte indeksene for timer har blitt lett redesignet, og følger nå enda mer i tråd med designet på urkassen for øvrig.

Med modellene gjør også det nye urverket 6R5J sin debut. Det bygges over samme lest som eksisterende urverk i 6R-familien (herunder med en meget akseptabel gangreserve på 72 timer), men er tilpasset modellens åpne innsyn, samt visning av 24-timer klokken seks. Denne stilles sammen med den normale tidsvisningen og viser derfor ikke en ekstra tidssone, men hjelper deg med å se om det er kveld eller formiddag, samtidig som underskiven er med å balansere det visuelle.

Velkjent

Selv om nyhetene byr på et nytt ansikt, beholdes alle de kjente elementene fra tidligere Presage Sharp Edge-modeller. Det betyr en urkasse med definerte vinkler og fokus på geometri, som kombinerer det børstede med det blankpolerte på en høyst appellerende måte. Klokkene er sporty og elegant på samme tid, underbygget av en vanntetthet på solide 100 meter, og resultatet gir et aldri så lite hint av Grand Seiko, men til en langt mer overkommelig pris.

Urkassen har flotte vinkler, som kombinerer det børstede med det polerte.

Med kassemål som tikker inn på 40,2 x 13,5 millimeter, kombinert med skrånende lenkefester, bør det også ligge til rette for god bærekomfort for de fleste håndledd. Urkassen kombineres for øvrig med lenken, som drar med seg designet på høyst en vellykket måte. Begge deler er produsert i rustfritt stål, men med selskapets egen “Super-Hard Coating”, som skal gjøre overflaten enda hardere enn vanlig stål – og dermed bedre rustet for å motstå riper.

Velkjent er også det vakre Asanoha-mønstret på tallskiven. Det eldgamle mønsteret har vært benyttet i japansk kultur gjennom tusen år, på grunn av plantens symbol på helse og vitalitet. I praksis betyr det et nesten diamantformet mønster, som leker med lyset og skaper en flott dybde.

Førsteinntrykk

Introduksjonen av de nye Open Heart utvider valgmulighetene i Sharp Edge-familien på en forventet måte. Her har Seiko smidd videre på suksessoppskriften fra basemodellene, som byr på en kombinasjon av det sporty og det elegante, og krydret det hele med innsyn til den fascinerende mekanikken på innsiden.

Presage Sharp Edge Open Heart med hvit tallskive.

For mange tilbyr det å se balansen svinge frem og tilbake en ekstra dimensjon – og glede – ved å eie et mekanisk urverk. For andre vil det kanskje bryte litt med det helt simplistiske og elegante. Det er uansett smak og behag, og med lanseringene er det brukeren selv som får valget. Uansett personlig preferanse er det det vanskelig å ikke applaudere hvordan Seiko har løst oppgaven, for med mønstret over balansen er dette på mange måter en høyst elegant middelvei.

kr 15 998 Fra kr 1383 per måned
kr 15 998 Fra kr 1383 per måned

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *