Skrevet av: Jørgen Erdahl

På våren i fjor dro Longines en reiseklar utgave av sin populære Spirit-familie frem fra ermet. En tilsynelatende god kandidat til å friste både nye og gamle entusiaster av merket – og hvor GMT-visning, keramisk bezelring og et design som kombinerte det pene med det sporty var viktige ingredienser.

Originalens størrelse på 42 millimeter gjorde imidlertid klokken relativt voksen for de med litt nettere håndledd, og i kommentarfeltene på sosiale medier var det mange som ytret ønske om også en variant i mindre diameter. Nå er den her.

Nytt

Øvelsen å tilby en mindre utgave av en eksisterende klokkemodell kan være mer krevende enn mange kanskje tror. Å bare redusere alle klokkens attributter likt er sjelden en gangbar oppskrift, da hensynet til både urverk, design (herunder kassehøyde) og ivaretakelse av tekniske egenskaper alle er viktige og potensielt utfordrende.

Tre av de fire nyhetene av Zulu Time i 39 millimeter.

Med nye Spirit Zulu Time, som måler 39 millimeter i diameter og 13,5 millimeter i høyden, lykkes imidlertid Longines godt med å ta med seg det vellykkede designet fra basemodellen og over i en mindre variant. Side om side hersker det ingen som helst tvil om slektskapet og det kreves et trent øye for å se de ørsmå forskjellene i designet. Legg i den forbindelse merke til den litt tynnere sekund- og minuttskalaen langs ytterkanten, samt datovinduets plassering litt nærmere samme skala. Begge deler er fortsatt høyst balansert og velproporsjonert til den nye størrelsen.

Det betyr at man fortsatt får noe av det ypperste Longines har å by på, hvor selskapet åpenbart har lagt mye arbeid i å produsere en familie klokker som ikke er noen blåkopi av en gammel kataloghelt, men heller en modellserie som kombinerer klassiske elementer med et moderne snitt.

Ved lansering kommer nyheten med enten matt sort, antrasittgrå eller solstrålemønstret blå skive, som alle leveres i en kasse av rustfritt stål og med valg av ulike remalternativer eller lenke. Bezelringen er fortsatt i keramikk og matcher skivefargen, med unntak av den antrasittgrå utgaven som har fått selskap av en klassisk grønn variant. I tillegg lanseres én litt edlere utgave hvor bezel og krone er i gull og som pyntes opp med en brun bezelring og en antrasittgrå tallskive.

Velkjent

Utover de nevnte forskjellene i fysisk størrelse er grunnoppskriften velkjent. Det betyr en klokke som henter sitt klassiske fra tidlige pilotklokker og kombinerer det med både GMT-visning og et sporty snitt. Bruken av gyldne toner på visere, tall og øvrige markeringer er med på å underbygge det historiske, mens en vanntetthet på 100 meter understreker at klokken tåler å være med på hverdagens utfordringer.

GMT-funksjonen fungerer fortsatt ved hjelp av den dreibare bezelringen, som med sin 24-timersinndeling hjelper deg å holde kontroll på flere tidssoner. Som motor finner vi fortsatt det ETA-produserte og merke-eksklusive L844.4. Utover skikkelig GMT-funksjonalitet byr det på detaljer som COSC-sertifisering, balansefjær i silisium og 72 timers gangreserve. Det betyr høy motstand mot magnetisme, samt en sertifisert høy nøyaktighet.

Førsteinntrykk

At Longines utvider Spirit-kolleksjonen er ingen stor overraskelse. Merket har for vane å tilby sine klokker i mange ulike størrelser, slik at kundene har gode muligheter for å finne nettopp den modellen som appellerer mest til eget håndledd.

Et touch av edelt metall med gull i bezel og krone.

Med Spirit-familien tok Longines en litt ny retning, som la seg litt i midten av de moderne Conquest og HydroConquest og selskapets mange godbiter i Heritage-kolleksjonen. Med forseggjorte detaljer var det tydelig at man ønsket å skape en kolleksjon som lå mot toppen av hierarkiet, som gjenspeilet seg i både opplevd kvalitet og pris.

Introduksjonen av Zulu Time med GMT må sies å ha vært vellykket og høyst passende – og sommerens nye og mindre utgave likeså. Med flotte proporsjoner og alle de øvrige egenskapene inntakt, kan Spirit Zulu Time 39 fort bli en av sommerens og årets publikumsfavoritter fra Longines.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *