Skrevet av: Jørgen Erdahl

Da sveitsiske Baume & Mercier dro sløret av seneste generasjon Riviera, ble plutselig den historiske produsenten mer dagsaktuell enn på lenge. Nå utvides familien ytterligere med tre nye utgaver i 39 millimeter, samt flere nye varianter i 33 eller 36 millimeter, hvor de to sistnevnte er spesielt myntet på damene.

Baume & Mercier har lenge vært en sterk leverandør av klokker med god kvalitet til fornuftig pris. Uten en appellerende luksussportsklokke havnet likevel merket litt i skyggen av sine naturlige konkurrenter, selv om de i sin historiske katalog hadde en uforløst potensiale. Tilbake i 1973 var nemlig Riviera blant de aller første klokkene som kunne vise til de siste års aller viktigste suksessingredienser: kombinasjonen sporty og elegant – og med integrert lenke.

Nytt

I forbindelse med årets gigantmesse, Watches and Wonders i Genève, var den 50 år gamle familien Riviera nok en gang i fokus. Det ga oss flere nye utgaver – herunder en helt ny dykkermodell med tilnavnet Azur – men også i grunnkolleksjonen kom det utvidelser.

Først ut er tre nye Riviera i 39 millimeter store urkasser. Det betyr en reduksjon på 3 millimeter fra de eksisterende variantene, uten at tekniske spesifikasjoner forringes – og hvor størrelsen bør tiltale både kvinner og menn som har funnet den opprinnelige utgaven hakket for stor for eget håndledd. Reduksjonen i størrelse kan også hevdes å sende klokkene enda litt nærmere det elegante og allsidige enn sine litt større søsken.

Ut av startblokkene finner man to utgaver med både urkasse og bezel av stål, som byr på henholdsvis tonet blå (ref. 10714) eller tonet sort (ref. 10715) tallskive. I tillegg finner man ref. 10720 som høyner innsatsen med en sandblåst bezelring i titan, kombinert med gullbelagte detaljer, en tonet sort tallskive og en matchende grå gummirem.

Med verdens klokkepresse tilstede var det også duket for utvidelser spesielt myntet på damene. Det betyr nye tallskiver for modellene i 33 og 36 millimeter, som leveres med enten et selvtrekkende automatisk urverk eller et batteridrevet kvartsurverk på innsiden.

Blant nyhetene er ref. 10730 som kombinerer lyse toner med hint av gull på en vellykket måte og resultatet er en klokke som tåler både hverdagens utfordringer og pyntede anledninger på strak arm. Ønsker man noe enda mer nedtonet vil samtidig de nye fargevalgene lilla og blå nå være å finne i kolleksjonen, side om side med eksisterende alternativer.

Velkjent

Selv om størrelsen nå er redusert byr fortsatt de nye Riviera-modellene på velkjente egenskaper. Det betyr en vanntetthet til 100 meter (50 meter for damevariantene på 33/36 mm), bølgemønster på tallskiven og ripesikkert safirglass. Tilstede er også alle de visuelle signaturingrediensene, som den tolvkantede bezelen hvor fire eksponerte og funksjonelle skruer fungerer som viktig krydder for den visuelle opplevelsen. Modellene kan også enkelt bytte mellom lenke og rem, uten bruk av verktøy.

For utgavene i 39 millimeter finner man også denne gangen det kritikerroste Baumatic-urverket, som kan vise til solide fem dagers gangreserve og en oppgitt nøyaktighet på -4/+6 sekunder per dag. I tillegg takles ytre påkjenninger som slag og støt på en god måte, samtidig som urverket er oppgitt anti-magnetisk opp til 1500 gauss. Baume & Mercier selv er for øvrig såpass sikre på kvaliteten at de nå gir åtte års garanti på alle modeller med Baumatic på innsiden, mot at man registrerer seg på selskapets hjemmesider.

Førsteinntrykk

Introduksjonen av femte generasjon Riviera i 2021 satte Baume & Mercier tilbake på kartet, hvor bruken av det vellykkede Baumatic-urverket på innsiden også spilte en vesentlig rolle for entusiastene. Siden har den gjenopplivede familien sett flere utvidelser, både innen materialer, størrelser og med nye komplikasjoner som månefase og kronograf. Enkelte vil hevde at utvalget tenderer mot for mye av det gode, men merket kan i det minste ikke anklages for manglende valgmuligheter.

Fortsatt bruker selskapet den lett gjennomsiktige tallskiven på alle varianter med Baumatic-urverket på innsiden, mens utgaver med kvarts- eller urverk fra tredjepart får en heldekkende og mer tradisjonell variant. Sistnevnte skulle jeg gjerne sett som et alternativ også på Baumatic-variantene, men det blir et rent spørsmål om personlig smak.

Årets utvidelser føyer seg uansett inn i rekken av familiemedlemmer på en god måte, hvor de nye 39 millimeter store utgavene kanskje måte trekkes frem som det viktigste høydepunktet. Det markerer en størrelsesmessig “sweet spot” for mange, og er trolig en variant som kunne/burde vært introdusert allerede fra gjenopplivingen av familien tilbake i 2021. Nå er de uansett på plass, i en lansering som bør kunne engasjere både nye og gamle entusiaster av Baume & Mercier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *