Når folk flest hører navnet Seiko så tenker de gjerne på rimelige kvartsur og mekaniske dykkerur. Men de fleste entusiaster vet at Seiko er i stand til å produsere luksusur på høyde med de aller beste av de sveitsiske manufakturene. Disse klokkene er signert Grand Seiko også kjent som GS og Credor og lages i egne studioer i Japan. I denne artikkelen skal jeg ta dere med på historien til GS.

Seiko er, selv om det kanskje ikke virker sånn, et veldig innovativt merke. De var de første til å utvikle armbåndsur med kvartsurverk som revolusjonerte klokkeindustrien. Seiko begynte å produsere luksusklokker i 1960, når to av produsentene innen Seiko konsernet slo seg sammen for å lage klokker som kunne konkurrere med sveitserne. Daini Seikosha og Suwa Seikosha gikk sammen for å utvikle en ny kolleksjon av klokker som de kalte for Grand Seiko. På denne tiden var det bare ett land som produserte luksusklokker, og det var Sveits. Japanske klokker ble sett på som mye dårligere. Daini Seikosha og Suwa Seikosha ville endre denne oppfatningen.

Den første Grand Seiko klokken ble produsert av Suwa Seikosha i Nagano regionen i Japan og på innsiden satt Grand Seiko kaliber 3180, det var det første kronometersertifiserte urverket noen gang produsert i Japan. Det hadde manuelt opptrekk og klokken het bare Suwa Seikosha Co. 25 jewels. Den var utrolig dyr til å være en Japansk klokke, med en pris tilsvarende 30.000kr i dagens verdi. For de samme pengene kunne du få de aller flotteste, sveitsiske klokkene på den tiden. Den ble levert med kasse i gullbelagt stål eller platina. Totalt ble det produsert 36.000 stk av første generasjon Grand Seiko, hvorav flesteparten var i gullbelagt stål. Første generasjon mekaniske klokker satte en høy standard for fremtidige modeller. Blant annet hadde den en stoppemekanisme som gjør at når du trekker ut kronen for å stille tiden så stopper hele hemverket. Dette gjør at du kan stille tiden mer nøyaktig. Den hadde også en veldig sofistikert regulatormekanisme og kronometersertifikatet for hver klokke var inkludert i boksen klokken kom i. Dette sertifikatet viste hvordan klokken hadde gjort det i en serie forskjellige tester i flere posisjoner og temperaturer.

Grand Seiko var altså en meget god begynnelse på Japans første luksusur som skulle konkurrere med sveitserne. Men det var andre generasjon GS som virkelig imponerte. Andre generasjon Grand Seiko ble produsert i 1963, også denne gangen av Suwa Seikosha. Den ble kalt for 57GS. 57GS var en håndopptrukket luksusklokke i stål, og forskjellig fra første generasjon på nesten alle områder. Om du kjenner historien til Audemars Piguet Royal Oak så vet du at denne av de fleste regnes som den første luksusklokken i stål. Men 57GS var også i stål, og en luksusklokke i sin kanskje reneste form, sluppet nesten 10 år før Audermars Piguet Royal Oak. 57GS hadde skrudd baklokk i motsetning til sin forgjenger som hadde snap-on baklokk. Dette nye baklokket, sammen med et mer sofistikert kassedesign, gjorde at 57GS fikk 50 meter dybderating. Urverket var det samme som i første generasjon Grand Seiko, kaliber 3180, men det ble oppgradert til å inkludere dato som skiftet automatisk, dette ga den kallenavnet ”Self-dater”. Den første utgaven av 57GS hadde et 3180 urverk som var kronometersertifisert og slo med 18.000 vph.

I 1966 sluttet Grand Seiko og sende klokkene sine til Sveits for å få dem kronometersertifisert. De utviklet i stedet sin egen standard. Denne nye standarden var mye strengere enn den sveitsiske kronometer standarden og innen slutten av 1966 ble alle Grand Seiko klokker testet etter denne standarden. For at 57GS skulle oppfylle kravene til den nye standarden, ble det gjort modifikasjoner på urverket som gjorde at gangen økte fra 18.000 vph til 19.800. ”Chronometer” skriften ble også fjernet fra skiven fordi klokkene ikke lenger var kronometersertifisert i Sveits. Dette var et dristig trekk av Seiko, fordi de fleste regnet kronometerinstituttet i Sveits som den beste sertifiseringen et urverk kunne få. Men Grand Seiko sin egen standard krevde at klokkene ble testet i flere posisjoner, mer krevende temperaturer, og den krevde bedre nøyaktighet i disse posisjonene og temperaturene.
​​
Men denne nye standarden var ikke det eneste Grand Seiko gjorde i 1966. De utviklet også den første automatiske Grand Seiko klokken. Den fikk navnet 62GS. For å indikere at dette var en klokke med automatisk opptrekk som ikke trenger å bli trukket opp annenhver dag for hånd så lenge du bruker den, bestemte Grand Seiko seg for å lage kronen ekstra liten og plassere den ved klokken 4 på kassen. Våren 2015 lagde Grand Seiko en ny modell av 62GS som var ment å hylle den første automatiske klokken deres. Den nye modellen hadde mangekantet kasse i samme stil og kronen satt fortsatt ved klokken 4 på kassen. Urverket ble oppgradert til kaliber 9S65, og kassen var behandlet med Grand Seiko’s egen Zaratsu poleringsteknikk.

Siden 60-tallet har Grand Seiko utviklet seg utrolig mye på de fleste områder. Men tre ting står fortsatt  fokus hos Grand Seiko studioene i sentral Japan. Alle klokkene de har er ekstremt presise, enkle å lese av tiden på og de har alle tidløst design. Etter en pause på 80- og 90-tallet hvor Seiko fokuserte på å revolusjonere klokkeindustrien med sine kvartsarmbåndsur, kom Grand Seiko tilbake for fullt med blant annet Grand Seiko SBGA011 ”Snowflake” i 2011. Denne klokken hadde Seikos nye Spring Drive-urverk. Spring Drive er et urverk som var i utvikling i nesten 30 år før det ble ferdigstilt i 2004. Det er et mekanisk urverk, men isteden for det tradisjonelle hemverket med balansehjul bruker det et reguleringssystem som er regulert av en kvartskrystall koblet til et elektromagnetisk hjul. Dette gjør Spring Drive-urverket til et av verdens mest presise, mekaniske urverk.

Siden utviklingen av Spring Drive-urverket har Grand Seiko implementert denne teknologien i mange av sine urverk. De har blant annet laget Spring Drive-kronografurverk og Spring Drive GMT-urverk. De har også laget Spring Drive med manuelt opptrekk som brukes i flere av deres dyrere modeller, samt noen av søsterselskapet Credor sine modeller. I Japan er Grand Seiko et av de best representerte merkene, men de har også fått godt fortfeste i resten av verden. Blant annet her hos Urmaker Christensen hvor vi har hatt æren av å være eneste forhandler av Grand Seiko på Østlandet i snart 2 år.

Se hele kolleksjonen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *