Skrevet av: Jørgen Erdahl

I mange år har Certinas dykkermodeller, med de vintageinspirerte DS PH200M og DS PH500M i front, vært fortjente publikumsfavoritter i det vanskelige mellomsegmentet. Med DS-1-familien viser selskapet at de også behersker kunsten å lage robuste og pene armbåndsur – helt uten dykkerbezel.

Med røtter tilbake til 1888 er Certina et selskap med både rik historie og lang erfaring innen produksjon av kvalitetsklokker. Gjennom årene er det likevel introduksjonen av «DS-konseptet» i 1959 som står igjen som det kanskje viktigste arvestykket for historien og identiteten til dagens selskap.

De to bokstavene, som står for «Double Security», var opprinnelig en referanse til nyutviklede patenter for å sikre klokken for ytre påkjenninger som støt og vann. Det betydde i praksis en konstruksjon hvor urverket var montert ved hjelp av en elastisk støtabsorberende pakning, som sammen med «Incabloc» på balanseaksen, ekstra pakning i kronen og forsterket glass/baklokk, ga langt mer robuste spesifikasjoner enn datidens standard.

Siden 1959 har DS forblitt sentralt i Certinas klokker. Selvsagt har konseptet blitt justert og tilpasset gjennom sine tiår på markedet, men at klokkene skal «tåle en trøkk» er fortsatt grunntanken som rår.

Nivachron + DS
I et entusiastperspektiv har kanskje ikke Certina vært blant de flinkeste til å verken formidle egen historie eller engasjere med spennende lanseringer. Med gode produkter til fornuftige priser er kanskje kritikken litt urettferdig, men desto mer gledelig er det å se at merket de seneste årene virker langt mer offensivt og fremoverlent.

For den klassiske DS-1-familien var feiringen av 60-årsjubileet i 2019 det litt etterlengtede vendepunktet – på flere måter. Da dro man nemlig sløret av DS-1 Big Date 60th Anniversary, som bød på en visuelt attraktiv og teknisk intrikat (stor) datovisning i front. Vel så viktig, sett med entusiastøyne, var imidlertid bruken av det helt nyutviklede Nivachron™ i balansefjæren på urverket.

Det nye materialet (som er utviklet og produsert av Swatch Group-eide Nivarox og Audemars Piguet) er en hemmeligholdt legering med bla. titan, som gir solide anti-magnetiske egenskaper – og dermed passer som hånd i hanske som tilskudd i DS-konseptet til Certina. I en verden full av magnetisme (tenk induksjonstopper og dekslet til iPad-en) er det nesten viktigere enn noen gang for mekaniske ur. Det har også gjort ulike materialer (som silisium) vanlige i klokkeverdenen, men da først og fremst i de høyere prisklassene. Det gjør Certinas fremstøt enda litt mer oppsiktsvekkende og entusiastappellerende.

DS-1 og DS-1 Big Date
Etter introduksjonen i jubileumsmodellen har bruken av Nivachron stadig spredt seg til flere modeller i kolleksjonen, herunder nye utgaver av DS-1 og DS-1 Big Date. I kombinasjon med Powermatic 80-urverket, som er bygget av velkjente ETA, betyr det derfor både god nøyaktighet, lang gangreserve og god motstandskraft mot ulike ytre påkjenninger. Riktignok hadde jeg likt å se at Certina dro til enda litt på dekoreringen av urverket, men innser at det kanskje er i overkant kravstort, totalpakken og prisen tatt i betraktning.

På klokkens fremside viser dog Certina seg litt mer frem, med flott finish på tallskiven, både på modellene med liten og stor dato. Spesielt sistnevntes graderte skiver (dégradé) skiller seg positivt ut. Fasetterte timemarkører og «dauphin»-visere fullfører det elegante uttrykket, hvor valget mellom ulike typer lenker og remmer gir mulighet for variasjon etter smak og humør.

Alt i alt står derfor de nyeste generasjonen av DS-1-familien stødig, som en appellerende klokke for de som ønsker et penere alternativ enn de sedvanlige dykkervariantene vi nordmenn virker å elske. Og med DS-1 skrevet på tallskiven, understrekes det faktum at dette er klokker som følger det 60 år gamle konseptet om robusthet – og dermed tåler langt mer enn å (bare) være med ved pyntede anledninger.

3 thoughts on “Certina DS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *