62MAS, eller referanse 6217-8000/1 som den egentlig het, ble som sagt lansert i 1965. Denne perioden var en skikkelig renessanse for såkalte «tool-watches». Der disse klokkene før var egnet hovedsakelig for kunder som trengte en litt mer spesialisert klokke til profesjonen sin, ble de i denne perioden veldig populære også blant folk som bare ville ha en klokke med et litt annerledes utseende enn den klassiske dressklokken med gullkasse og manuelt opptrekk. Seiko var ute etter å designe en klokke som var attraktiv både for profesjonelle dykkere, men også for fritidsdykkere, andre profesjoner som trengte en litt heavy duty klokke, samt hvermannsen som bare ville ha en tøff klokke som tålte litt tøff bruk.
Navnet på modellen, 62MAS, kommer av de to første sifrene i referansenummeret, kombinert med egenskapene til urverket, Model Automatic Selfdater, altså et automatisk urverk som trakk seg selv opp ved hjelp av bevegelse, samt dato som kunne stilles uavhengig av tiden. Dette var helt ny teknologi på den tiden, og det var første gang Seiko brukte denne teknologien i en dykkerklokke. Rolex sin 1680 Submariner, sluppet samme året, var også den første Submariner-modellen med dato, men denne måtte stilles ved å rotere viserene 24 timer. Som dykkerklokker flest på denne tiden var 62MAS noe større enn vanlige ur, med en kasse som målte 37mm i diameter. Selv om dette høres ganske lite ut etter dagens standarder, var klassiske herreklokker på den tiden gjerne 33-36mm i diameter. 62MAS var likevel langt unna størrelsen på tidligere dykkerklokker, som gjerne kunne være 40-47mm i diameter. Men på tross av sin relativt mindre størrelse hadde 62MAS alle egenskapene til en fullverdig dykkerklokke. Den store kronen, skrubaklokk og pakninger på alle åpninger garanterte enn vanntetthet ned til 150 meter, 100 meter mer enn de beste dykkerklokkene til Seiko før 1965. Klokken hadde også store markører og visere med ekstra kraftig selvlysende materiale for god lesbarhet under vann, i tillegg til en roterende bezel.
Etter denne første 62MAS-modellen forsvant denne kasseformen fra Seikos dykkerklokker. Standarden fra 1976 ble Turtle-kassene, som var mye større og kraftigere enn kassen til 62MAS. Disse ble igjen erstattet av den nå velkjente SKX-kassen i 1996. Som du kanskje har lagt merke til har alle disse senere kassene kronen på kl 4, i motsetning til 62MAS som har kronen på kl 3. Dette betyr at 62MAS, frem til 2020, var den første, siste og eneste standard dykkerklokken til Seiko med kronen kl 3. Det var flere dykkerklokker i samme periode med kronen kl 3, men ingen av de hadde like lang produksjon eller ble produsert i like stort opplag som 62MAS og de senere dykkerklokkene med krone kl 4.
Det var også noen dykkerklokker fra Seiko mellom 1965 og 2020 som hadde samme designspråk og kasse som 62MAS, men disse var alle enten limiterte modeller eller ikke i standardkolleksjonen.
Det mest kjente eksempelet er SLA017 som ble sluppet i 2017, denne var en nær identisk reproduksjon av den originale 62MASen fra 1965, men kassestørrelsen hadde blitt noe modernisert med sine 39.9mm. Samme år kom også SPB051/053 hvor kassen tydelig var inspirert av 62MAS, men betydelig større og kraftigere med sine 43mm.
Det er liten tvil om at en av de mest populære kategoriene for klokkesamlere er dykkerklokker. Nesten alle merker har en dykkerklokke som en av de mest populære modellene deres, grunnen til denne populariteten er nok ikke at et flertall av klokkesamlere er svært ivrige dykkere, men heller at designet ofte er svært attraktivt med sine store, lettleste visere, kraftige kasse og roterende bezel. Og selv om dykkerklokker kommer i mange forskjellige former og fasonger bruker de fleste av de en variant av disse designelementene. De siste par årene har Seiko sluppet flere nye versjoner av dykkerklokker basert på den ikoniske 62MAS-modellen fra 1965, men hvordan kom egentlig denne modellen til verden? Og hvordan har den utviklet seg frem til idag?
Men i 2020 introduserte Seiko endelig en ny, moderne dykkerklokke som skulle bli den nye standarden etter at Seiko SKX-kassene var faset ut. SPB143/147/149 var ikke reproduksjoner av 62MAS, men de var det Seiko kaller moderne tolkninger av designet fra 1965. Og det er ikke vanskelig å se likhetene, kassen er relativt lik, litt kraftigere for moderne vanntetthet på 200 meter, og for å passe 6R35-verket, men ellers har du de samme lugsene som sklir sømløst ut fra kassen samt de skarpe kantene på flanken med en miks av polert og børstet stål. Bezelen er tydelig mer moderne med sirkulære striper som går rundt, Seikos eget keramiske materiale og nedfelte tall. Skiven har de samme batongmarkørene og sunburst-mønsteret, men viserene har blitt modernisert, selv om den karakteristiske lume-fylte tuppen på sekundviseren har blitt beholdt.
For de som skulle ønske en versjon med en enda mer vintage-look kom Seiko også nylig med SPB239, som med sin mørkebrune skive, bronsefargede «patinerte» indekser og visere, samt brune sydde NATO-reim, gir sterke assosiasjoner til 1960-tallet, men i et moderne format.