Årets mest begivenhetsrike klokkemesse er slutt, og jeg har plukket ut noen av de mest spennende nyhetene. Baselworld 2017 har i stor grad vært preget av ”reissues”, altså at produsentene slipper nye og oppdaterte versjoner av ur de har produsert mange tiår tilbake i tid. Dette er gode nyheter for de som liker stilen av vintage ur men synes de ofte blir for små med sine 34-38mm. I år fortsetter trendene med blå urskive og helsorte modeller. Rosègull i kasse og lenke har lenge vært populært, men i år ser man flere går tilbake til det tradisjonelle gule gullet. Her er noen av mine favoritter fra årets Baselworld.

 

 

Grand Seiko

 

Grand Seiko har siden 1960-tallet vært et undermerke av Seiko, på klokkene har det alltid stått Seiko ved kl 12 og Grand SeikoÅrets mest begivenhetsrike klokkemesse er slutt, og jeg har plukket ut noen av de mest spennende nyhetene. Baselworld 2017 har i stor grad vært preget av ”reissues”, altså at produsente ne slipper nye og oppdaterte versjoner av ur de har produsert mange tiår tilbake i tid. Dette er gode nyheter for de som liker stilen av vintage ur men synes de ofte blir for små med sine 34-38mm. Som i 2016 fortsetter trendene med blå urskive og helsorte modeller. Men fra å benytte rosègull i kasse og lenke kan man nå se at de fleste tar i bruk det tradisjonelle gule gullet. Her er noen av mine favoritter fra årets Baselworld. i mindre skrift kl 6. Mange har holdt seg unna Grand Seiko med tanke på at en klokke til over 60.000kr bærer samme navn som billige kvartsur til under 500kr. Dette har Seiko gjort noe med. Fra og med Mars 2017 er Grand Seiko en produsent uavhengig av Seiko og på klokkene vil det kun stå Grand Seiko ved kl 12.

 

Grand Seiko markerte denne nye starten med å slippe tre ur inspirert av første generasjon Grand Seiko. De nye urene har fått navnene SBGW251, SBGW252 og SBGW255. De tre urene er veldig like, nesten kun skilt av materialene de er laget av. SBGW255 har kasse og markører i stål, SBGW252 har kasse og markører i 18 karat gull, mens SBGW251 har kasse og markører i 999 platina. Alle modellene har hvit skive med påsatte markører. Stål og gull modellene har påsatt logo i enten stål eller gull, mens platina modellen har logoen gravert inn i skiven for ekstra dybdeeffekt. Alle modellene er 38mm i diameter, altså noen millimeter større enn originalen fra 1960, men fortsatt i en fin og tradisjonell dressklokkestørrelse.

 

På innsiden slår Grand Seiko kaliber 9S64 som er et håndopptrukket urverk med 24 stener. Det slår med en frekvens på 4hz og er regulert til -3/+5 sekunder på modellene i stål og gull, og -1/+5 sekunder på modellen i platina. Modellen i stål vil bli produsert i 1960 eksemplarer for å symbolisere året Grand Seiko ble startet, modellen i gull vil bli produsert i 353 eksemplarer og modellen i platina vil bli produsert i 136 eksemplarer for å markere Seikos 136 års jubileum.

 

 

I tillegg til disse tre vintage inspirerte modellene slapp Grand Seiko også to moderne modeller i samme stil som tidligere Grand Seiko klokker, men nå selvfølgelig med kun Grand Seiko på skiven. Den første, SBGR305, er en automatisk klokke i titan med sylskarpe sverdvisere og markører, med en forholdsvis stor dato ved kl 3. Kassen har fått Grand Seikos kjente ”Zaratsu” poleringsteknikk, noe som gjør at klokkene kjennes ekstremt vellaget ut på armen. Grand Seiko har også utviklet et nytt urverk for denne klokken, høyfrekvensurverket 9S68.

 

 

 

 

 

To ny divere fikk vi også se i år, og denne er ikke for deg med tynne håndledd. Med sine 46.9mm er det den største klokken Grand Seiko noen gang har laget, det er også den første diveren deres merket ”Proffesional”. Den er vanntett til hele 600meter og har en heliumventil og dato, samt høyfrekvens automatisk urverk.

 

 

 

 

 

 

 

Longines

 

Longines fortsatte trenden de har hatt de siste årene med å slippe vintage inspirerte ur eller såkalte ”reissues”. Dette året var det den populære Longines ”Calatrava” som skulle ut i rampelyset. Tidligere har Longines gitt ut reissues av f.eks. Longines Flagship fra 1950-tallet, og Lindbergh Hour Angle fra 1930-tallet. I 2017 tar de et dykk tilake til 1940-tallet og slipper Longines Heritage 1945. Longines Heritage 1945 er ikke bare inspirert av Longines ”Calatrava”, den er en nesten identisk kopi av en spesiell Longines modell fra 1945. Du kan lese hele historien om hvordan Longines kontaktet Hodinkee redaktør Benjamin Clymer for å få se på hans eksemplar fra 1945 her.

 

Longines Calatrava er et navn gitt av samlere på flere dressklokker fra 1940 og tidlig 1950-tallet som ligner på Patek Philippes Calatrava. De har de siste årene blitt utrolig populære blant samlere på grunn av sin symmetriske skive og flate kasse. Heritage 1945 er intet unntak. Skiven er veldig enkel med kun arabiske tall på annenhver markør og tynne visere i blånert stål. Som på originalen står det bare ”Longines” på skiven på kl 12, ingen logo eller annet dilldall. Kassen er den samme, flat og med en veldig vid bezel som gjør at klokken bærer større enn de 40 millimeterne skulle tilsi. Klokken har et automatisk urverk og en meget attraktiv prislapp, i hvert fall i forhold til de originale som ofte går for mange titalls tusen kroner på auksjoner.

 

 

 

Dersom du er interessert i flyhistorie er du sikkert også klar over at det i år er 90 år siden Charles Lingbergh krysset Atlanterhavet i fly uten stopp. Da han gjorde dette i 1927 var det Longines som timet flyturen. For 90-års jubileet har Lognines i år sluppet en ny Hour Angle klokke. Denne gangen er den innerste delen av den todelte skiven sort sammen med bezelen. Med sine 47.5 millimeter er dette absolutt ingen liten klokke, men det er en del av historien. For at tiden skulle være lett å lese, både i vibrasjonene fra flyet og i mørket, måtte det en stor klokke til. En såkalt ”hour angle” klokke er veldig praktisk både for piloter og kapteiner på båter fordi den gjør at du ved hjelp av den roterende bezelen og skalaene på skiven kan bestemme hvilken breddegrad og tidssone du er i. Klokken vil være en Limited Edition av kun 90 klokker og vil være utført i titan og stål.

 

Dette var et utdrag av mine Basel-favoritter. Men det finnes helt klart mye spennende om man tar et dypdykk i de ulike produsentene. Certina har blant annet Chronometersertifisert alle sine ur og lansert en dykkerserie for damer. Det populærere INOX modellen er heller ikke lenger kun forbeholdt menn. Det er bare å glede seg utover sommeren!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *