Skrevet av: Jørgen Erdahl
Om man har lest så mye som et fnugg av Seiko-historie vil den ikoniske modellen 62MAS klinge velkjent i ørene. Modellen har vært inspirasjonskilde for en bråte modeller fra Seiko og er nå tilbake som inspiratorisk bakteppe når Seiko feirer jubileum – og Prospex Marinemaster gjør sin globale entré.
Seiko er definitivt blant merkene som henter inspirasjon fra egne historiebøker når nye modeller skal klekkes ut. Tidvis er dog mengden lanseringer med aner til en klassisk referanse litt i overkant, i det som for selv hardbarkede entusiaster kan fremstå som en uoversiktlig jungel av referanser.
62MAS, som er et forkortet kjelenavn på ref. 6217-8001 og som første gang ble lansert i 1965, er blant modellene som oftest opptrer som inspirasjonskilde for nye Seiko-utgivelser. Det har gitt oss tilnærmet rene relanseringer, som min personlige favoritt SLA017, samt modeller hvor originalens karakteristikker er tolket i en videre forstand, med publikumsfavoritten Prospex 1965 Diver’s Modern Re-interpretation SPB143 som et godt eksempel.
For nyhetene som nå avdukes er igjen 62MAS oppgitt som inspirasjonskilde og for anledningen er det åpenbart at det er snakk om en “nytolkning”, fremfor noen direkte kopi. Det fremstår egentlig ikke så viktig, for at det står Marinemaster på tallskiven og at klokkene kun måler 12,3 millimeter i høyden, tror nemlig jeg vil være langt viktigere for fansen.
Nytt og velkjent
For garvede fans er “Marinemaster” et allerede etablert merkenavn i Seikos univers. Navnet, som de faktisk har blitt enige om å dele med produsenten Fortis (siden de er litt usikre på hvem som brukte det først), ble først introdusert eksklusivt for hjemmemarkedet i Japan, men har siden lekket utover landegrensene og gjør altså nå sine globale debut i alle markeder. Som modellserie representerer Marinemaster selve spydspissen av dykkerklokker innen Prospex-familien, som seg hør og bør med et såpass usjenert navn. Det betyr høy kvalitet både på ytre og indre komponenter.
Side om side med inspirasjonskilden er det åpenbart at de helt nye Prospex Marinemaster 1965 Diver’s Modern Re-interpretation er nettopp en modernisert og raffinert tolkning av den snart seksti år gamle dykkermodellen. Her er nemlig forskjellene større enn likhetene, i det minste ved første øyekast.
De tre nyhetene, som lyder navnene SJE099 (lys blå tallskive og blå bezel), SJE101 (sort tallskive og bezel) og SJE097 (hvit tallskive og stålfarget bezel), byr nemlig alle på et klart moderne snitt, selv om vi drar kjensel på den tønneformede mellomkassen, en relativt slank bezel og rektangulære visere og indekser på tallskiven. Da er det langt enklere å peke på de mange endringene som nyhetene bringer med seg.
For å starte med tallskiven finner vi denne gang horisontale striper som Seiko opplyser å skulle imitere overlappende bølger – og hvor teksten Marinemaster under selskapslogoen altså er en viktig detalj. Sammen med et litt uvanlig plassert datovindu mellom fire og fem, får bølgene selskap av store og Lumibrite-fylte visere og indekser, som for alvor gjør klokken lettlest i både lyse og mørke omgivelser. Den relativt slanke bezelen bryter i så måte litt med det moderne snittet og byr på et litt mer retropreget og minimalistisk design. Det funker imidlertid godt visuelt – og bidrar med balanse til den totale pakken.
Seiko Prospex Marinemaster 1965 Diver’s Modern Re-interpretation leveres i en helt ny urkasse som måler 39,5 i diameter og 12,3 millimeter i høyden. Spesielt sistnevnte er viktig, for dette gjør klokkene til de slankeste dykkerklokkene fra Seiko i skrivende stund. Det er høyst etterlengtet, da entusiastene i årevis har ønsket seg lavere alternativer i kolleksjonen. At urkassen i tillegg byr på innsyn til urverket – for første gang på en Seiko dykkermodell – gjør det hele enda litt mer oppsiktsvekkende, da dette normalt øker høyden fremfor å redusere den.
Studert fra siden finner man også at urkassen er langt mer raffinert enn sin gamle inspirasjonskilde, med flotte vekslinger mellom børstede og polerte elementer, herunder på flanken og enden av hornene. Uten kronebeskyttere og med en uintegrert lenke beholdes likevel et snev av retro også her. Det hele forsterkes av nettopp den helt nye lenken, som med sine ellipse-formede ledd og delvis blankpolerte midtledd, definitivt er inspirert av historiske modeller. Både kasse og lenke er i tillegg behandlet med Seikos egen “super-hard coating”, som skal øke materialhardheten og dermed gi økt beskyttelse mot riper.
Om vi vender oppmerksomheten tilbake til urverket på innsiden, finner vi det tilsvarende nye 6L37. Urverket er basert på mer kjente 6L35, men har undergått små endringer for å både tåle røff bruk og for å være en del av selskapets “Slimline”-serie. Nøyaktigheten er oppgitt å være -10 til +15 sekunder per dag og det selvtrekkende urverket er industrielt, men likevel ganske pent dekorert – og byr på 45 timer gangreserve ved fullt opptrekk.
Ved introduksjon går SJE099 (blå) og SJE101 (lyseblå) inn som standardmodeller, mens SJE097 (sølvhvit) er en del av neste års jubileumsfeiringen for 100 år med “Seiko” på tallskiven, og derfor begrenset til 1000 eksemplarer. Regn dog med at plattformen vil gi oss mange nye alternativer – i både begrenset og ubegrenset opplag – i årene som kommer.
Førsteinntrykk
Nye Seiko Prospex Marinemaster 1965 Diver’s Modern Re-interpretation er en spennende lansering, som endelig svarer på entusiastenes årelange rop om slankere og mindre dykkerklokker fra Japans viktigste klokkeprodusent. Og oppgaven løses på det som ved første øyekast ser ut til å være en vellykket måte.
Riktignok er detaljene som de horisontale stripene og det lille datovinduet noe som vil splitte entusiastene, uten at noen av delene kan sies å være veldig kontroversielle. Det skiller i det minste nyheten enda litt mer fra den oppgitte inspirasjonskilden, nesten for å understreke at dette er en serie som retter blikket mer fremover enn bakover.
Personlig skulle jeg likt og sett enda sterkere tekniske spesifikasjoner på urverket, i en klokke som med en veiledende utsalgspris rett over 40.000 kroner fort konkurrerer med tunge sveitsiske aktører. Det kan ikke sies å være spesielt imponerende i 2023, men ta med i betraktningen at Seiko ofte er forsiktige på egne vegne. Et håp er også at den nye lenka representerer en tydelig oppgradering, både hva angår passform og foldespenne. Som et mindre viktig sidespor kunne de godt, for min del, også ha droppet den printede logoen i glasset over nevnte urverk, som både de og Grand Seiko av uviss grunn mener er på sin plass.
Alt i alt er uansett Prospex Marinemaster 1965 Diver’s Modern Re-interpretation et spennede tilskudd som bør vekke stor interesse også i det norske markedet. Vi elsker nemlig dykkerklokker og med disse nyhetene begynner det endelig å svinge litt skikkelig – også for de som har ønsket seg en klokke med litt nettere dimensjoner.