Skrevet av: Jørgen Erdahl

Nok en lansering inspirert av klassikeren 6159-7001 fra 1968, men med helt nytt urverk og GMT-funksjon seiler disse nyhetene opp blant sommerens desidert sterkeste kort fra japanske Seiko.

Seiko har en ekstremt stolt historie å vise til, dersom man dykker (pun intended) ned i produsentens rikholdige arkiver. Det har – gjentatte ganger – ført til ulike nytolkninger eller relanseringer av gamle storheter, med varierende tilpasninger for å tekkes et moderne klokkemarked.

Seiko SPB381

Klassiske 6159-7001 er intet unntak fra regelen, og har vært inspirasjonskilden til mange moderne ekvivalenter allerede. Men med de tre nyhetene SPB381 (grønn tallskive), SPB383 (sort tallskive) og SPB385 (Save the Ocean spesialmodell i begrenset opplag med isblå tallskive) bringes likevel noe helt nytt til bordet, både i form, farge og funksjon.

Nytt

Selve hovedingrediensen for nylanseringene må vi på innsiden av urkassen for å finne. Her sitter det helt nye og egenproduserte urverket 6R54, som bringer muligheten for å vise flere tidssoner (GMT) til bordet.

Nye 6R54 med GMT-funksjon

Dette gjøres ved hjelp av en egen separat viser, som kan stilles uavhengig av den normale tidsvisningen. En meget praktisk funksjon for alle som liker å farte mellom kontinenter, eller av andre årsaker ønsker å følge med på ulike tidssoner. 6R54 følger ellers i mange av de velkjente fotsporene til øvrige medlemmer av 6R-familien, med en utvidet og meget akseptabel 72 timers gangreserve.

Mens mange klokker med GMT-funksjon har en fast eller dreibar bezelring med 24-timersskala, finner vi denne langs ytterkanten av tallskiven. Det gir rom for en fullverdig dykkerbezel, som seg hør og bør i en klokke inspirert av 6159-7001. Denne er for øvrig produsert i ripesikker keramikk og med fargetoner som står i stil med den aktuelle tallskiven.

I SPB381, 383 og 385 får man derfor det beste fra to verdener, enten man liker seg dypt under vann eller høyt over skyene. Det er utvilsomt en styrke i lanseringene, som samtidig skiller modellene ut i mengden.

Velkjent

Selv om man får med GMT-funksjon, er designet fortsatt meget gjenkjennelig Seiko. Den gode og diskré integreringen av GMT-skalaen bidrar til dette på en god måte, sammen med velkjente fasetter og vinkler på klokkenes ytre. Likevel fremstår klokkene som mer raffinerte, med en urkasse som tikker inn med utvendige mål på 42 x 12,9 millimeter. Legg også merke til lenken, som på tross av å virke velkjent, er ny og slankere enn tidligere.

Andre velkjente attributter inkluderer safirglass, et datovindu plassert mellom fire og fem, vanntetthet til 200 meter under havoverflaten og rikelig bruk av selvlysende Lumibrite på både indekser og visere.

SPB385 (Save the Ocean) kommer med en ekstra tekstilrem

Både den grønne og sorte utgaven går inn som standardutgaver, mens SPB385 følger en etter hvert velkjent oppskrift med spesielle tallskiver og knytninger mot Seikos eget “Save the Ocean”-program. Modellens tallskive er inspirert av isformasjonene man finner i Arktis/Antarktis – og fungerer samtidig som en hyllest til selskapets 110 år som produsent av armbåndsur. I kjent stil får man også med en ekstra tekstilrem, som er vevd på tradisjonelt japansk vis ved bruk av materiale fremstilt fra resirkulerte plastflasker.

Førsteinntrykk

Med mange ulike serier og tilhørende prisnivåer, kan det være vanskelig å holde tritt med de mange lanseringene fra Seiko. Nyhetene SPB381, 383 og 385 plasserer seg på sin side som meget attraktive alternativer i den populære SPB-familien, som normalt kombinerer god kvalitet til en meget akseptabel pris. Det virker også å være tilfelle denne gangen – og hvor både det spissede designet, ny funksjonalitet og nytt urverk bør fange interessen fra både nye og eksisterende entusiaster.

Med forventet levering i juni ser jeg ikke bort fra at lanseringen kan vise seg å bli sommerens viktigste hit fra Seiko, med modeller som bør tåle alt av aktiviteter til både lands og vanns i en sporty og elegant innpakning.

Veiledende pris er satt til 18.998 kroner for standardmodellene (SPB381/383), mens den isblå spesialmodellen har fått en norsk pris på 21.950 kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *