Skrevet av: Jørgen Erdahl

Sveitsiske Oris har en aldri så liten tilhengerskare her hjemme på berget, med den sporty dykkermodellen Aquis som en av de viktigste bidragsyterne til suksessen. Under årets Watches and Wonders dro selskapet frem en foredlet variant av den populære modellen – som nå er bedre enn noen gang.

Med eksempler som “Kermit” og “Cotton Candy” har vi nesten lært oss å forvente det litt lekne og uformelle når Oris drar frem sine viktigste og mest omtalte nyheter. Årets slipp under gigantmessen Watches and Wonders i Genève skilte seg derfor litt fra normalen, hvor en tilsynelatende “enkel” oppdatering av Aquis-familien var det som stod øverst på menyen.

Nye Oris Aquis kommer med en bedre proporsjonert urkasse og et raffinert design. Bilde: Jørgen Erdahl

Det som fort kunne blitt dømt som et kjedelig år for produsenten fra Hölstein viste seg imidlertid å være akkurat det Aquis-serien behøvde. Familien har nemlig vært mer eller mindre uendret siden introduksjonen i 2011 – og var strengt tatt moden for en oppdatering for det kommende tiåret. Og selv om man på pressebildene hadde store vanskeligheter med å skille den nye generasjonen fra den forrige, ble de mange små forbedringene desto mer merkbare når klokkene havnet rundt håndleddet.

Nytt

Nyeste generasjon Aquis er definitivt ingen revolusjon, men en forsiktig og riktig evolusjon av eksisterende varianter. Det betyr en videreføring av størrelsene 36,5 millimeter, 41,5 millimeter og 43,5 millimeter som vi kjenner fra tidligere. Alle utgavene kan leveres med urverket Oris 733 på innsiden (som er selskapets variant av det velkjente Sellita SW200-1), mens man i den største utgaven også kan velge å gå for selskapets eget kaliber 400.

Nye Aquis kommer i flere ulike størrelser og med både klassiske og spenstige tallskiver.

Uavhengig av hvilken variant man velger, får man det samme oppdaterte visuelle uttrykket på den ytre innpakningen. Her har Oris spesielt fokusert på urkassen, som nå kommer med flere små, men like fullt viktige ergonomiske endringer. Det gjelder ikke minst på rem-/lenkefestene som nå er kortere og mer ergonomisk vinklet for bedre komfort rundt håndleddet. I tillegg har hele klokken fått en litt rundere form, som gjør den mer behagelig – både visuelt og fysisk.

Spesialutgaven “Great Barrier Reef Limited Edition IV” byr på en gradient tallskive som mørkner mot bunnen. Bilde: Jørgen Erdahl

Side om side med den forrige utgaven vil man også se at både bezelringen, kronebeskytterne, viserne og teksten på tallskiven er strammet opp til det bedre. De mange endringene skaper en bedre harmoni og et produkt som fremstår mer gjennomtenkt. Det understrekes også i de små detaljene, med den minste utgavens bezelring (uten numeraler) som et godt eksempel på nettopp det. Sett fra siden vil man også verdsette hvordan Oris har lagt langt mer sjel i kronebeskytterne, som nå byr på flotte detaljer og gjør de til fullverdige bidragsytere for det totale designet, og ikke bare statister for det røffe og robuste.

Endringene sprer seg også videre fra selve urkassen og ned til lenken. Førstnevnte har langt mer forseggjorte fasetter og vinkler, mens sistnevnte er faktisk helt ny og hvor bredere børstede midtledd og en mye kraftigere “taper” (at lenken smalner mot spennen) er de endringen som er enklest å legge merke til. Det føles helt i tråd med øvrige endringer og kler klokken godt, samtidig som det gjør at klokkene føles nettere rundt håndleddet enn utgående generasjon.

Valg mellom lenke og gummirem gir økte valgmuligheter for brukeren. Bilde: Jørgen Erdahl

Ved introduksjon kommer også de dyreste utgavene med mikrojustering i spennen, samt selskapets system for raskt bytte mellom lenke og rem uten bruk av verktøy. Det vil forhåpentligvis rulles ut på hele kolleksjonen etter hvert, for det er både etterlengtet og praktisk for å finne den perfekte passformen rundt håndleddet. Dessverre er slike detaljer ofte kostnadsdrivende og trolig en av grunnene til at dette ikke er på plass i hele familien enda.

Velkjent

I klokkeindustrien vil selv små endringer kunne gjøre stor forskjell. Nye Aquis er et bevis på nettopp det, samtidig som selve grunntanken for modellen forblir uendret. Fortsatt er helhetsinntrykket av modellen akkurat slik man forventer, uten unødvendige krumspring. Det betyr en klokke som balanserer mellom å være røff og elegant på samme tid, med de polerte elementene på både lenke og urkasse som viktige bidragsytere for å dra helheten litt mot å være en pyntet “toolwatch”.

Under det beskrivende navnet “Aquis” er også knytningen mot havet en viktig ingrediens. Det gjelder både i designet og for de tekniske egenskapene. Alle klokkene, uavhengig av urverk, er også innenfor de viktigste kravene man har lært seg å forvente av en dykkerklokke, med 300 meters vanntetthet, store lettleste visere og indekser, samt en rotérbar bezelring i keramikk for enkel tidtaking som gode eksempler.

Teksten “5 Days” avslører at det sitter et Oris kaliber 400 på innsiden. Bilde: Jørgen Erdahl

Tallskivedesignet er også velkjent, hvor man i første omgang har konsentrert seg om trygge farger som blått, sort og grønt i kombinasjon med solstrålemønster. I tillegg tar Oris, litt overraskende, med seg Upcycle-tallskiven. Den fargesprakende varianten er laget av resirkulert plast og gir hver eneste tallskive et helt eget mønster. En annen liten, men viktig detalj er datovinduets farge, som matcher skivefargen på alle utgavene.

I årene fremover vil selskapet garantert utvide valgene av tallskive, herunder med ulike spesialmodeller. Et godt eksempel som allerede er på plass er “Great Barrier Reef Limited Edition IV”, som har en grønnblå tallskive som mørkner mot bunnen. Det illustrerer hvordan lyset treffer havoverflaten på en god måte og både designet og den lille x-faktoren gjør den til et meget tiltalende familiemedlem.

Teknisk

Bruken av Sellita eller eget kaliber 400 på innsiden er også noe vi kjenner fra forrige generasjon. For sistnevnte er det verdt å nevne at man har gjort flere små forbedringer siden urverket først ble lansert. Det skal ha fjernet noen potensielle barnesykdommer, herunder et for dårlig opptrekk av gangreserven.

Oris kaliber 400 er utviklet av selskapet selv.

Med det ute av verden er det verdt å fokusere på urverkets positive egenskaper, som inkluderer et dobbelt fjærhus som leverer hele fem dagers gangreserve og ti års serviceintervall. Videre kan Oris skryte av anker og ganghjul i silisium (samt bruk av ikke-jernholdige og spesielt legerte komponenter) som gir anti-magnetiske egenskaper helt opp til 2250 gauss og en nøyaktighet som oppgis til -3/+5 sekunder per dag. Det er uvanlig sterke spesifikasjoner, ikke minst i denne prisklassen.

Både Oris 733 (Sellita) og Oris kaliber 400 byr på enkel industriell finisj, som er helt i tråd med hva man kan forvente i mellomklassen. Sistnevnte gjør litt mer utav seg, med pene gulldetaljer på både balansehjulet og fjærhusene. I tillegg brytes det monokrome og grå opp av juvelenes røde farge.

Totalinntrykk

Nye Aquis er både ett og to skritt i riktig retning for den populære kolleksjonen og et bevis på at det er de små detaljene som gjør den store forskjellen. I oppdatert format tas opplevelsen av det røffe, nesten litt uraffinerte, over i noe som føles langt mer sofistikert og bearbeidet. Samtidig beholdes modellfamiliens DNA intakt, som en kapabel dykkermodell som er pyntet opp for å også kunne være en allsidig hverdagskompanjong.

En mer sofistikert Aquis. Bilde: Jørgen Erdahl

Nettopp de polerte detaljene vil noen finne litt i overkant for å være en røff arbeidsklokke, mens andre vil sette pris på allsidigheten det gir for å kunne ikle seg nyheten også ved mer pyntede anledninger. Legger man til muligheten for å raskt hive på en gummirem, seiler plutselig nye Aquis opp til å være en meget anvendelig følgesvenn – som i oppdatert format er bedre enn noen gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *