Skrevet av: Urmaker Christensen

Helt siden introduksjonen i 1963 har Seiko 5-familien stått frem som selve symbolet på solid klokkeglede til uslåelig pris. Med sine robuste egenskaper, definerende design og relevante innovasjoner er det derfor ikke rart at Seiko 5 fortsatt står som en monumental bærebjelke i det japanske selskapets klokkekolleksjon.

Da grunnlegger Kintaro Hattori i 1881 startet sitt lille urmakerverksted med tilhørende butikk, må drømmen om å bli et av verdens viktigste selskaper innen armbåndsur kun ha vært en fjern tanke. Nitidig arbeid gjennom årtier og et kontinuerlig fokus på kvalitet har likevel bidratt til at selskapet i 2024 er mer relevant enn noen gang. Da passer det utmerket at selskapet i år feirer 100-årsjubileum for bruken av Seiko-navnet på tallskiven. Et navn som siden den spede starten har vokst seg til å bli en globalt anerkjent merkevare og nærmest et synonym for pålitelig tidtaking.

Seiko 5 Sportsmatic. Bilde: Seiko

På starten av 1960-tallet var imidlertid situasjonen og verden en annen, men filosofien bak klokkene den samme. Fokus på produktet og kunden stod nemlig sterkt hos Hattori, og selskapet har alltid forvaltet den arven etter beste evne.

Fokus på produktet og fornøyde kunder var også definerende da “Seiko Sportmatic 5” kom i 1963. Modellen ble selve materialiseringen av selskapets visjoner og markerte starten på selskapets nye serie “Five” eller “5”. Klokker som kunne friste kundene med fem viktige nøkkelegenskaper:

  • Automatisk (selvtrekkende) urverk
  • Dag- og datovisning, plassert klokken tre
  • Vanntetthet
  • Innfelt krone, plassert klokken fire
  • Robust kasse og lenke

Seiko 5 var tiltenkt rollen som en kapabel og økonomisk oppnåelig kompanjong man kunne stole på – hver eneste dag og uansett situasjon. Et robust og vannresistent ytre ble kombinert med selvtrekkende mekanikk, som inkluderte praktiske komplikasjoner som visning av ukedag og dato. I tillegg var urverket utstyrt med datidens fremste teknologi innen støtbeskyttelse, for å motvirke unøyaktighet eller skade som følge av røff bruk. Egenskaper man i dag tar for gitt, men som på 1960-tallet på ingen måte var å regne som standarden.

Sporty

Godt hjulpet av suksessen som offisiell tidtaker under OL i Tokyo i 1964, skjøt også populariteten til Seiko og Seiko 5 fart internasjonalt. Den nye standarden appellerte til folk verden rundt, som også ville være med på den gryende fremgangen innen armbåndsur. Da var Seiko en aktør som hadde vist seg verdig og Seiko 5-familien ble blant de virkelig viktige pådriverne for å gjøre selvtrekkende armbåndsur til allemannseie. Ikke minst skyldtes det utviklingen av merkets eget “Magic Lever”-system, som reduserte kompleksiteten på den selvtrekkende mekanismen og dermed revolusjonerte muligheten for å automatiske urverk til en overkommelig pris.

Den første Seiko 5 Sports fra 1968. Bilde: Seiko

Økt etterspørsel og popularitet resulterte i stadige utvidelser av kolleksjonen, som raskt dro seg mot å inkludere utgaver med enda mer sportslig preg enn originalmodellen – og i 1968 så “Seiko 5 Sports” dagens lys for første gang. Med dreibar bezelring, temperert glass og lume for økt lesbarhet i mørke omgivelser var det en følgesvenn som ytterligere akselererte modellseriens popularitet.

Helt siden starten har Seiko 5-familien vært en viktig del av den totale kolleksjonen hos Seiko, om enn i ulike former og under ulike navn. Modellserien har nemlig opptrådt i et vell av ulike varianter og i hundrevis av tolkninger gjennom årenes løp, for å dekke hele bredden av kundenes ønsker og behov. Aldri har man imidlertid veket fra de viktige grunnkonseptene som entusiastene har verdsatt helt siden 1963.

Tilbake for fullt

Etter noen år i skyggen av en annen Seiko-klassisker – SKX – gjorde Seiko 5 Sports en etterlengtet retur i 2019. Da valgte Seiko å relansere den historiske kolleksjonen, som nok en gang fokuserte på appellerende design og pålitelig mekanikk til uslåelig pris. Hensikten med gjenopplivingen var heller ingen hemmelighet – Seiko ønsket å vekke gammel kjærlighet fra dvale og samtidig tiltrekke seg en ny generasjon entusiaster. For anledningen ble også modellserien utstyrt med en flett ny logo, som med sitt moderne snitt kler klokkenes raffinerte uttrykk perfekt.

Siden returen i 2019 har også GMT-varianter tatt plass i kolleksjonen. Bilde: Seiko

Med totalt 27 nye referanser, innenfor fem forskjellige underfamilier, var det også åpenbart at Seiko mente alvor når man først relanserte den historiske linjen. Og returen av den viktige bærebjelken ble akkurat den store suksessen merket hadde kunnet håpe på, med et stadig voksende publikum.

Ved inngangen til 2024 er Seiko 5 Sports ytterligere forsterket som kolleksjon og nå oppdelt i 8 ulike underkategorier: SKX Sports Style, SKX Suits Style, SKX Specialist Style, SKX Street Style, samt de mer klassiske Field Sports Style, Field Suits Style, Field Specialist Style og Field Street Style. I tillegg har det japanske merket gitt ut flere spesialutgaver i begrenset opplag, som ofte tilbyr det lille ekstra. Det betyr valgmuligheter i fleng, enten man ønsker det rolig og konservativt eller fargerikt og sprekt.

Bruce Lee Limited Edition er bare en av mange spesialmodeller i Seiko 5 Sports-familien. Bilde: Seiko

Med priser som starter på 3.798 kroner fortsetter armbåndsurene i Seiko 5-familien å representere en pålitelig og oppnåelig følgesvenn, for alle som setter pris et mekaniske armbåndsur. Modellserien representerer for alvor Seikos rike arv, samtidig som den moderniseres og dermed holder seg høyst relevant i dagens marked.

Da er det kanskje ikke så rart at Seiko 5 gjennom mer enn et halvt århundre har opparbeidet seg en hel hærskare av lojale fans.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *