Skrevet av: Urmaker Christensen

I godt over ti år har Bruvik begeistret publikum med sine unike klokker inspirert av norsk natur og kultur og nå er mannen bak merket, Rune Bruvik, tilbake med en helt ny tolkning av Arctic Ocean. En kolleksjon inspirert av polferder og eventyrere – og som denne gangen byr på et uventet musikalsk sidespor.

Da Rune Bruvik lanserte merket som deler hans etternavn tilbake i 2009, var det definitivt ikke dusinvare med verken norske klokkemerker eller klokker inspirert av særnorske karaktertrekk. Siden oppstarten har imidlertid Bruvik for alvor satt norsk klokkedesign på kartet, med populære modellfamilier som Svalbard, Fjord og Senja som utvalgte eksempler.

For familien Arctic Ocean, som først så dagens lys i 2015, er det oppdagelsesferder mot verdens nordligste punkt og ferden over den arktiske hav som danner det designmessige og historiske bakteppet. Nå er kolleksjonen tilbake i ny og raffinert form med totalt fire nye referanser, som på tross av sine særtrekk er bygget over samme lest.

Arctic Ocean Navigator

Da Bruvik i høst dro sløret av nyeste tolkning av sin Arctic Ocean var slektskapet til tidligere modeller fortsatt udiskutabelt. Kjennere vil likevel se at nye Navigator er en modell med et enda litt mykere ytre, herunder helt nye remfester og en organisk form som buer mot håndleddet. Samtidig byr nyhetene på flere nye og innholdsrike tallskiver, samt en skjelettert variant.

I det som kan omtales som grunnkolleksjonen finner vi fire ulike varianter, som alle deler den runde og harmoniske 42 millimeter store og 11,5 millimeter høye urkassen av stål, men som skilles av både tallskivens farge og design. Disse kommer i henholdsvis hvit og sort utgave med bakgrunnsmønster, samt gråsort eller blå uten bakgrunnsmønster. Felles er imidlertid et tallskive-design hvor et tradisjonelt kompass har inspirert den indre bezelringen som følger glassets ytterkant, om enn løst på litt ulik måte.

På de førstnevnte sorte og hvite utgavene får det navigasjonsinspirerte designet selskapet av et indre mønster med klare henvisninger til klatrestigene/tauverket man finner på seilskip – og i dette tilfellet det berømte skipet “Fram” og Fram 1-ekspedisjonen ledet av Fridtjof Nansen mot slutten av 1800-tallet. Koblingen forsterkes av teksten 1893-1896 mot bunnen av tallskiven, samt inskripsjonen “The Norwegian explorer Fridtjof Nansen was the first to make a nauticalcrossing of the Arctic Ocean in 1896”, som vi finner på klokkens baklokk.

For den blåskivede og gråsorte utgaven uten mønster er det gjort små endringer på både kompassdesignet og tallskivens øvrige design. Disse leveres riktignok uten taumønster i bakgrunnen, men er til gjengjeld lakkert slik at den graderes fra lys blå eller grå i senter, til en helt mørk tone mot tallskivens ytterkant. Det skaper et renere uttrykk, som trekker utgavene både ett og to knepp mer mot det elegante.

Arctic Ocean Navigator Open Machineroom.

Til sist finner vi det som må omtales som familiens toppmodell, i form av en skjelettert variant som har fått navnet Arctic Ocean Navigator Open Machineroom. Den deler alle viktige karaktertrekk med resten av familien, men med innsyn til et oppgradert Sellita SW200 (Elaboré Skeleton) gjennom tallskiven, blir opplevelsen en ganske annen. Her kan man studere både mekanikk og vakker finish, hvor sorte broer er blant detaljene som treffer modellen perfekt.

Likt øvrige utgaver beholdes sterke spesifikasjoner som tillater hverdagsbruk, herunder et kraftig buet, ripesikkert og anti-refleksbehandlet safirglass og en oppgitt vanntetthet til solide 100 meter. Som en kuriositet finner man en sideplate på alle utgavene, hvor GPS-kordinatene for endepunktet til Fram 1 er gravert inn.

Et musikalsk ess i ermet – Bruvik Orchestra

Som et uventet sidespor har Bruvik også benyttet anledningen til å lansere en egen spesialutgave i samarbeid med det populære norske bandet Kaizers Orchestra. Klokken, som er smidd over samme lest som Arcitc Ocean Navigator, byr imidlertid på en rekke detaljer som skiller den ganske kraftig fra sine arktiske familiemedlemmer.

Her vil Kaizers trofaste følgerskare finne flust av referanser til bandet, med gassmaskegraveringen på baklokket, teksten “Dine gamle dager er nå” og logoen på tallskiven som de kanskje viktigste høydepunktene. Studert fra forsiden er både fargepaletten og designet kraftig endret, med gulltoner og sort som de visuelle bærebjelkene. Også den kompassinspirerte tallskiven har måttet vike for mer en mer klassisk variant, hvor arabiske numeraler på 12, 3 og 9 fungerer som balanserende elementer til datovinduet klokken seks.

Bruvik Orchestra lanseres som en hyllest til musikken og konseptet, passende nok da 2023 markerer Kaizers Orchestras comeback til den store scenen. Bruvik Orchestra vil kun produseres i 500 eksemplarer, hvor sideplaten denne gang brukes for å angi klokkens unike nummer. Resultatet er en verdig hyllest til både bandet og fansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *