Da Montblanc viste frem sin nye 1858 Geosphere tilbake i 2018, var det utvilsomt et frieri til entusiastene som enda ikke hadde oppdaget selskapets urkompetanse. Et armbåndsur hvor roterende utgaver av både nordlige og sørlige halvkule viste både teknisk finurlighet og fungerte som selve blikkfanget på tallskiven. Med 1858 Geosphere UltraBlack Limited Edition er Montblanc tilbake med den fascinerende klokken – og i mørk dress er den barskere enn noen gang.
Med sitt helt egne visuelle uttrykk er 1858 Geosphere virkelig en vellykket sammensmeltning av gammelt og nytt i én og samme pakke. Her er moderne egenskaper krydret med klassiske detaljer som 30-tallets katedralvisere, en klassisk Montblanc-logo, en smal bezelring med himmelretninger og den mørke «patinerte» urkassen i stål. Summen er en klokke som er både nyskapende og klassisk på samme tid, og som evner å være like passende i dag som den ville vært rundt et håndledd i ekspedisjonsalderens gulltid på 1950- og 60-tallet.
Siden lanseringen i 2018 har Montblanc lansert flere ulike varianter av klokken, men med UltraBlack kommer klokken enda nærmere selskapets sorte og hvite signaturtema – når de beige fargetonene fra basemodellen må vike. Kjent for sine sorte penner og lærprodukter har den mørke fargen vært selve hjørnestenen i selskapets kolleksjon gjennom mange tiår, og det sorthvite er derfor både essensen og kjernen i luksushusets identitet.
Teknisk fascinerende
Utover et nytt fargetema beholder 1858 Geosphere UltraBlack Limited Edition alle viktige tekniske spesifikasjoner fra sine søsken. Det betyr en 42 millimeter stor urkasse av stål (mørknet på en måte merket selv omtaler som «distressed look») som er vanntett til 100 meter. Under det buede safirglasset vises både timer, minutter og dato, mens underskiven klokken ni, med sin enslige viser, kan stilles inn for å følge en ekstra tidssone.
Klokkens tunge inspirasjon fra fjellklatring tydeliggjøres gjennom de to roterende hemisfæriske skivene, hvor røde prikker markerer de høyeste fjelltoppene på hvert av verdens syv kontinenter – Mount Everest, Aconcagua, Denali, Klimanjaro, Elbrus, Vinson og Puncak Jaya. Å bestige de alle (Seven Summit mountaineering challenge) er fortsatt en bragd få mennesker forunt, men med 1858 Geosphere rundt armen er det lett å drømme seg bort til eventyr og ekspedisjon. Også fjellklatringstemaet er synlig på baklokket, som er dekorert med fjellet Montblanc og to is-/klatreøkser, samt navnet på nevnte syv fjelltopper langs ytterkanten.
Rundt de to roterende halvkulene finnes også en egen skala som markerer dag/natt og klokkeslett. Verdt å merke seg er at de to halvkulene roterer i ulike retning og gjør én full rotasjon per 24 timer, og på den måten imiterer jordens rotasjon. Utover det åpenbare visuelle krydderet, gir det muligheten for å følge tidssonene på en uvanlig og fascinerende måte.
Arven fra Minerva
Den tidligere ur- og urverksprodusenten Minerva ble i 2007 en integrert del av Montblanc – og med det ble satsingen på kvalitetsklokker utvilsomt styrket fra den tyske produsenten. Sammen med Heritage-kolleksjonen er klokkene i 1858-familien de kanskje tydeligste bevisene på den stolte arven fra Minerva-fabrikken, som Montblanc virkelig har begynt å forvalte på en god måte.
Også 1858 Geosphere viser med sitt tydelige retropreg at man har hentet inspirasjon fra klassisk Minerva, selv om mekanikken på innsiden bygger på den velkjente arbeidshesten Sellita SW300-1. Med det som baseurverk har man benyttet en egenprodusert modul for de øvrige komplikasjonene, uten at gangreserven på 42 timer påvirkes negativt.
Det endelige resultatet er en klokke som fanger Montblancs iboende fokus på fjellklatring og ekspedisjoner, krydret med inspirasjon fra både klassiske ur fra Minerva og Montblancs egne sorthvite toner. Det gjør 1858 Geosphere UltraBlack Limited Edition til den kanskje barskeste utgaven i den spennende familien og med kun 858 eksemplarer produsert vil den utvilsomt skille seg ut i mengden.