Tekst: Thor Svaboe

I år markerte Seiko 55år med å hylle noen av verdens viktigste dykkerur, og som de fremste og mest teknisk fokuserte i rekken er den berømte serien kalt Tuna.

Disse er som kallenavnet tilsier runde som en tunfiskboks grunnet nesten fraværende lugs, og bærer derfor mindre og mer komfortabelt enn sin store diameter tilsier. Dette er et dykkerur du skal jobbe hardt med for å få under en skjortemansjett, men så er dette også et like kompromissløst verktøy i 2020 som ved lanseringen i 1975 – og tåler med sin umiskjennelige stil mer enn de fleste.

Her viser vi dere 4 utgaver i ulike prisklasser, klar for havdypet og flere eventyr enn de fleste av oss er modige nok til.

Seiko Prospex S23631J1 og S23629J1 – De pålitelige Quartz modellene

Tuna-serien ble introdusert for yrkesdykkere på store havdyp som et livsviktig verktøy, til atskillig hardere bruk enn en halvtimes snorkeltur fra feriestranden. Den særegne stilen kommer sterkest frem i den særegne runde beskyttelseskappen som ligger rundt selve urkassen som en unik og egen forsterkning. Den ytre kappen er trillrund og uret sitter på en komfortabel gummirem med Seikos velkjente og fleksible trekkspilleffekt. Dette for å gi plass til ermet fra en tykk dykkerdrakt, med kronen ergonomisk plassert klokken 4, stor og gripevennlig. S23629 tåler 300 meter under overflaten og har det pålitelige quartzverket 7C46 under baklokket.

Markedets beste lume preger de barske og korte viserne, mens store applikerte runde markeringer for timer gjør at lesbarheten her er noe av det beste selv i det mørke dypet. Begge urene har en klassisk enveis dykkerbezel som sammen med kronen er stor og gripevennlig selv med både tur – og dykkerhansker. Disse modellene er begge oppgradert med et kraftig safirglass, og S23629 har en kasse i stål med en Super Hard behandling som gjør den ripesikker.

Storebroren S23631 er vanntett til hele 1000 meter, og skiller seg fra den litt mindre S23629 med en mørkere fargetone i kappen som er keramisk, mens den innvendige urkassen er i titan. Dette er to av de barskeste diverne fra Seiko i 2020, og selv om du ikke dykker ned til 1000 meter har du her et gjennomarbeidet verktøy som tåler alle eventyr du har planer om – og mye mere til.

Seiko Prospex SLA042J1 – Til 1000 meters dyp med titan og rosègull

SLA042 er en Seiko Tuna for liebhabere, en Tool Watch på et nytt og høyere plan både mekanisk og i sin spissede materialitet. Her har vi et hjerte basert på det solide automatverket 8L35, med 26 juveler og en gangreserve på 50 timer. Et velprøvd kaliber som sedvanlig er preget av Seikos 100% egenproduksjon, og et godt valg til dette profesjonelle dykkerverktøyet som har hele 1000 meter som sin maksdybde, hvor du trenger en sidemann du kan stole på.

Kassen er 52.4mm i diameter, noe som allikevel vil virke mindre på håndleddet da en Seiko Tuna ikke har tradisjonelle lugs som vi kjenner dem, og komforten til silikongummiremmen gjør sitt til at det sitter behagelig. Men begrepet Desk Diver er nok ment for de mindre brødrene i Seikos dykkerarsenal, for du skal være en dyktig optimist for å få denne under et skjorteerme, men som eventyrer er det kanskje ikke det du har på? Materialene er tilpasset den harde bruken en Tuna tåler, men allikevel på et mer forseggjort nivå – med bezel, krone og skruer i rosègullfarget EverBrilliant stål – Seikos nye egenproduserte legering. Urkassen er i titan med sort antiripebehandling – mens den berømte kappen som hovedkjennetegnet på dette verktøyet er i sort keramikk med skruer i rosègull. De kraftige viserne og store timeindikatorene er generøst behandlet med Seiko Lumibrite som gir deg en sylskarp lesbarhet i nattemørket mens du tar på deg våtdrakten og gjør deg klar for et nattdykk.

Seiko SLA041J1 – 1975 Professional Diver Re-Creation

Dette er den mest tidsriktige vintageinspirerte varianten av Tuna, med et formspråk trukket fra den første modellen som kom i 1975, da kalt 6159-7010. Denne utgaven er i en ny blågrå fargetone som del av Seikos vintage trilogi sluppet i vår i begrenset opplag, men her ligger det mer under overflaten. Blåtonen skal minne oss om det gåtefulle havdypet og urskiven har vintageinspirerte markeringer og visere.

Tuna gjør seg godt i denne dype blåtonen, den runde kappen er i titan, og selve bezelen er i den nye stållegeringen Ever-Brilliant Steel. I motsetning til den varianten med mekanisk urverk har denne også en fargeklatt på urskiven med rød tekst som fremhever den samme antimagnetiske fordelen, og også her hele 1000 meter dybdeklarering for de som vil prøve seg… Urverket som sitter i denne er det solide 8L35-verket som i SLA042, et velprøvd og solid automatverk fra Seiko som tåler en støyt, og kassen har samme dimensjon på 52.4mm, med en solid tykkelse på 17.2mm.

Denne perfekte rekreasjonen av Seikos Ur-Tuna kommer kun i 1100 eksemplarer, så vær tidlig ute…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.