Tekst: Thor Svaboe

Grand Seiko er i dag Japans sterkeste horologiske premium merkenavn, og med verdens største Flagship Store på Place Vêndome i Paris sammen med Luis Vuitton og Gucci er det ingen tvil lenger. Dette er et særegent, sterkt alternativ til Sveitsisk urmakerkunst med detaljarbeid uten sidestykke.

Vi kjenner Grand Seiko lett igjen i det japanske formspråket Seiko kaller The Grammar of Design. En skarp stil og gjennomarbeidet ergonomi som gjør at et stort sportsur bærer svært komfortabelt, kjennetegnet av avfasede kraftige sider og et lysspill med Zaratsu-polering som er på et ekstraordinært nivå.

Grand Seiko Hi-Beat GMT

SBGJ237 og SBGJ239 er kraftige sportsur med det som i dag er en kjent tofarget bezel for 24timers avlesning av en ekstra tidssone, opprinnelig skapt for piloter. GMT-funksjonen hos Grand Seiko kjenner vi i dag fra deres mer dressy sportsur, mens her har de kraftigere elementene fra deres kjente divere blitt inkludert for et tøffere preg, og det liker vi. Ved første øyekast ser vi at den kraftige kassen har den umiskjennelige kronen klokken 4, den klassiske dykkerdetaljen som her sammen med kraftige lugs gir et solid og barskt preg.

SBGJ237

SBGJ237 er den friskeste av de to, som begge har en voksen kasse på 44.2mm. Med Grand Seiko vet vi at den japanske ergonomiens språk gjør dette til et komfortabelt ur på selv smalere håndledd. Denne har en frisk blå og hvit 24timers GMT bezel hvor den mørke halvdelen er nattimene og de lyse dagtid. Det selvlysende materialet Lumibrite fra Seiko er markedets beste med tanke på lysstyrke og varighet, og her er hele også hele bezelen selvlysende. I skumring og mørke vil den hvite dagtidsdelen lyse, samt alle tall i den mørke halvdelen som indikerer natt.

Mens bezelen stjeler oppmerksomheten etter mørkets frembrudd, blir blikket fanget av urskivekunst om dagen, spesielt med denne dype blå fargen. Den mørke bakgrunnen gir et vakkert lysspill med de polerte håndapplikerte indicene på urskiven, også de generøst applikert med Lumibrite. De håndpolerte viserne kommer i en kort sportslig utgave, og sekundviseren i et klassisk nåledesign. Tidssone nr 2 indikeres av en klar hvit egen timeviser med klassisk pilformet ende.  Detaljnivået i skiven er verdt et eget dykk i katalogen av makrobilder eller med lupe for øyet. Ingen mestrer håndarbeid på dette nivået med mindre vi dobler prislappen og går opp til sveitsisk Haute Horlogerie, og selv da kommer mange til kort. Datovinduet er pent og diskret plassert klokken 4.

Elementene fra diverne til Grand Seiko kommer tydelig frem ved den kraftige kassen som her er med på et dykk ned til 200 meter, og både glass og bezel er i safirglass, så den tåler en støyt. Utfordringen er om du klarer å behandle denne som det verktøyet den tåler å være, med et så vakkert detaljarbeid. Lenken er på lik linje med resten preget av komfort, og har mikrojustering i spennen, også her er presisjon og detaljer gjennomtenkt.

SBGJ239

SBGJ239 er en like barsk men mer oppdresset variant, som kommer i en stilren mørkegrønn farge, og en sylskarp detalj i den røde GMT-viseren som spiller sammen med en tilsvarende rød GMT-logo på skiven. Denne kommer på en håndsydd mørk brun alligatorrem.

Vi vet godt at Grand Seiko har en perfekt katalog av dressklokker, men det er nok veldig fristende å bruke denne i grønt og mørkebrunt som perfekt tilbehør til den beste dressen, og i 2020 er det absolutt lov, og det gjelder også et stort sportsur på lenke.

Kasse: Børstet og polert stål, zaratsu polering

Urskive: Blå eller mørk grønn, håndapplikerte indekser med Lumibrite

Diameter: 44.2 mm  

Tykkelse: 14.4 mm

WR: 200 meter (20 bar)

Urverk: 9S86, Hi-Beat 36.000 v.p.h, Manufacture

Gangreserve: 55 timer

Glass: Safir med antirefleks

Rem: Seiko lenke i stål eller brun alligator med foldespenne

Pris: 79.950 / 77.950 kr

Se Grand Seiko Sport Collection

2 thoughts on “Nyhet: Grand Seiko Hi Beat GMT

  1. Bjørn Håtveit says:

    Hei,239,med brun alligator,noe av det peneste og mest stilrene ur jeg har sett.Gratulerer med en flott kolleksjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.