Vintage klokker har blitt mer og mer populært siden slutten av kvartskrisen, men de siste fem årene har interessen virkelig eksplodert, og med en økende interesse kommer også økning i prisene. Denne økende interessen har gjort at dagens produsenter taper salg og mange modeller har blitt nesten uoppnåelige på grunn av den høye prisen, som f.eks en Longines cal 13ZN gitt til det Rumenske Luftforsvaret i på 1930-tallet, de går ofte for mange hundre tusen kroner på auksjoner.
Klokke-industrien har svart på denne enorme etterspørselen med å lage nye klokker med et vintage utseende, ofte som en del av såkalte ”reissues”, på Baselworld i vår så vi enormt mange vintage inspirerte moderne klokker, og i denne artikkelen dekker vi fem av de mest spennende.
 
Longines Heritage 1945 er ikke bare inspirert av Longines ”Calatrava”, den er en nesten identisk kopi av en spesiell Longines modell fra 1945, historien bak hvordan Longines lagde denne reissuen er også ganske spesiell. Benjamin Clymer, redaktør i Hodinkee, la ut et bilde på Instagram av en ”Calatrava” han hadde skaffet seg fra 1945. Representanter fra Lognines så denne og lurte på om han kunne sende den til dem fordi museet deres ville se på den, og vipps så var Longines Heritage 1945 født. Den nye versjonen er 40mm istedenfor 38mm, og har automatisk istedenfor manuelt opptrekk, annet enn det er den så og si helt lik originalen fra 1945.
 
 
 

De nye modellene i Michel Herbelin sin City kolleksjon er også et klart pek tilbake i tid. De er relativt enkle klokker som kun viser tid og dato, med mindre du går for kronograf-versjonen så klart. Den mekaniske versjonen, City Automatic, fåes i tre forskjellige konfigurasjoner, du har en svart og en hvit skive, som begge har annenhver markør i arabiske tall og annenhver som batong-markører. Den tredje og siste konfigurasjonen, som også er min personlige favoritt, har en svart-grå skive og en meget flott tekstur som gjør at skiven nesten ser ut som kuttet og behandlet stål. Klokkene måler 40mm i diameter og drives av et Sellita SW200-1 automatisk urverk.
 
 
 
 
 
Rado Captain Cook
Rado prøvde ikke å legge skjul på hva dette var når de slapp sin oppdaterte modell av Rado Captain Cook fra 1967, ”vintage replica” var uttrykket de brukte for å beskrive klokken. Og de kunne ikke vært mer nøyaktige, det er vanskelig å se forskjell på de to modellene, den eneste forskjellen er typen glass som har blitt brukt og materiale på bezel. Der originalen var utstyrt med akryl-glass (plast), har den nye modellen fått safirglass, men glasset er plassert veldig høyt på klokken så man ser nesten ikke forskjell, på samme måte har den originale aluminium bezelen blitt byttet ut med en i ripesikker keramikk, som er så og si umulig å skille fra originalen i aluminium.
Markørene og viserne har fått en mye mørkere lume som ser ut som patina, såkalt faux patina. Dette er naturligvis også med på å gi klokken en ordentlig vintage look. Inne i klokken tikker ETA caliber C07.611, et litt mer spennende verk en din standard 2824, dette verket gir imponerende 80 timers gangreserve. Rado Hyperchrome Captain Cook, som er det fulle navnet, er 37mm i diameter (som originalen) og koster 16.790kr.

Rado Captain Cook

 

Grand Seiko SBGW253 er en av de nye modellene Grand Seiko slipper i år som er basert på de aller første Grand Seikoene fra 1960-tallet. For enkelhets skyld, og fordi det er den mest tilgjengelige modellen, velger vi å ta med SBGW253 som er i stål på denne listen (de andre, SBGW252 og 251 er i gull og platina). Skiven er veldig enkel, og har samme logoen som den aller første Grand Seikoen. På skiven står det også ”Diashock 24 Jewels”, på 1960-tallet var det vanlig å skrive antallet stener i urverket på skiven, dette ble gjort fordi på den tiden var flere stener oppfattet som bedre kvalitet. Og 24 stener var rimelig mye for et håndopptrukket verk på den tiden så Seiko passet naturligvis på å få det med. Diashock refererer til den sofistikerte anti-støt mekanismen deres som urverket naturligvis også er utstyrt med.
På innsiden slår Grand Seiko kaliber 9S64 som er et håndopptrukket urverk med 24 stener. Det slår med en frekvens på 4hz og er regulert til -3/+5 sekunder på modellene i stål og gull, og -1/+5 sekunder på modellen i platina. Dette er utrolig nøyaktig og strengere enn COSC sine krav.
SBGW253 er en modell limitert til 1960 eksemplarer og koster 64.950kr
 
Maurice Lacroix Masterpiece Double Retrograde
Maurice Lacroix Masterpiece Double Retrograde er virkelig en spennende klokke, på hvert hjørne finner man en kul detalj, fra det kompliserte urverket til finisheringen og arkitekturen på skiven. Som navnet tilsier har denne klokken en noe spesiell komplikasjon, nemlig Retrograde komplikasjonen. Dette er en komplikasjon som gjør at funksjonene hopper tilbake til starten, vanligvis på en halvsirkel, istedenfor å gå 360 grader rundt i en hel sirkel som på normale klokker. Dette sparer plass og er en komplikasjon som vanligvis er reservert klokker med mye informasjon på skiven. Denne raske bevegelsen oppnås med en såkalt ”snail cam” eller ”drop cam”. Dette er et hjul som er formet som et sneglehus og dytter en spak lengre og lengre ut ved å rotere helt til den når punktet hvor hjulet blir smalt igjen og spaken føres tilbake ved hjelp av en spent fjær. Urverket er Maurice Lacroix eget ML191. Funksjonene som vises i retrograde er dato, sekundær tidssone (GMT) og gangreserve. Klokken har blånerte visere og skiven har en nydelig clous de Paris dekorering.
Urverket har 52 timers gangreserve og ”Geneva stripes” som går i et sirkulært mønster mot midten. Et flott skue for enhver som er interessert i flotte urverk.
Maurice Lacroix Masterpiece Double Retrograde koster 47.950kr og måler 43mm i diameter.
 Maurice lacroix retrograde
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.