Det sies ofte at å kjøpe og samle vintage klokker og ur er for viderekommende klokkeentusiaster. Men det trenger ikke nødvendigvis å være sånn. Ja det kan virke håpløst når du leser om alt som kan være galt med et vintage ur; kasse, skive, repainted skive, visere, til og med glasset kan være viktig når det kommer til visse klokker. Denne artikkelen er en liten guide til hvordan du unngår å gå i slike feller, og hvordan du identifiserer et godt eksemplar, samt hvordan du på best mulig måte kan ta vare på klokken så den holder seg fin og ikke minst original i mange år til.

Klokker av høy kvalitet er ikke et gjennomsnittlig forbrukerprodukt, det er et produkt som er ment å vare, gjerne ut flere liv. Slik tenker nok de fleste av oss klokkeentusiaster, og slik har vi tenkt lenge. Men spesielt de siste 20-30 årene har originalitet blitt veldig viktig. Når du kjøper en klokke som er ment å vare livet ut vil den bare vare livet ut om du tar godt vare på den. Før var det sånn at de fleste som kjøpte armbåndsur kjøpte de av praktiske grunner. De kjøpe dem fordi de trenge å vite tiden uansett hvor de var. Hvis den stoppet, eller en del ble slitt var førsteprioritet å fikse problemet, ofte så billig som mulig. Originale deler ble byttet ut, og uoriginale deler ble ofte satt inn, klokken fungerte som den skulle igjen og alle parter var fornøyde. Men så kommer 90- og 2000-tallet, og interessen for mekaniske ur øker igjen, og med den kommer interessen for vintage ur. Prisene stiger, og originalitet blir viktigere og viktigere. Da er plutselig ikke den klokken som 30 år tidligere ble fikset billig med uoriginale deler så attraktiv for samlere lengre. Nedenfor vil jeg gi et par tips til både eiere av vintage ur, og de som lurer på å kjøpe sitt første.
 

Gjør research

Du er allerede på god vei med det første tipset ved
LXLMS
å lese denne artikkelen, men ikke stopp her! Les deg opp på modellen du vil kjøpe, studer flere guider som dette. Med internettet har det blitt veldig enkelt å søke opp nesten hvilken som helst informasjon, men det er ikke i alle tilfeller at du finner den nødvendige informasjonen her. Etter min erfaring er bøker noen av de mest informasjonsrike kildene når det kommer til vintage ur. Der vil du ofte se originale bilder tatt av produsentene selv og du kan finne modeller som aldri er nevnt på forum og andre nettsteder. Disse bøkene kan ofte skaffes i større biblioteker og kjøpes på nettet. Du kan også ta kontakt med produsentene direkte, i mange tilfeller, spesielt hvis produsenten har hatt kontinuerlig drift siden tidlig1900-tallet, vil de som oftest ha registre på alt som er produsert og kan gi deg verdifull informasjon. Grand Seiko og Omega peker seg ut her som spesielt gode innen dette feltet. Du kan også ta kontakt med autoriserte forhandlere for å få hjelp, som oftest kan de i butikken veldig mye om merkene de fører eller vet hvordan man sjekker det opp.

Skiven

Det sies ofte at 70% av verdien på et vintage ur ligger i skiven, og dette er mer eller mindre sant. Med billigere ur kan det være mindre, mens på de dyreste og sjeldneste urene kan det være langt mer. Nøyaktig hvorfor det er slik er vanskelig å fastslå, men man regner med at det er fordi skiven er den hoveddelen på klokka. Kassen, urverket og lenken/reimen er alle der for at du skal kunne lese tiden på skiven. Dette er kanskje den vanskeligste delen å lære seg, men også den viktigste. For det første må du finne ut hva denne skiven i original stand har å si for verdien. En produsent som peker seg ut da er Rolex. De har ikke så veldig mange modeller, men de har utrolig mange variasjoner på skivene sine, og disse ofte veldig små variasjonene kan ha enormt mye å si for verdien på uret. Her er de aller fleste, hvis ikke alle variasjonene, godt dokumentert og lett tilgjengelige på nettet. Deretter må du finne ut om skiven er original, og det er her det blir vanskelig. La oss snakke om skiver som har sittet på klokken helt siden den forlot fabrikken først, da er det viktig å passe på at den ikke har blitt ”repainted”. En repainted skive er en skive som har blitt malt på nytt. Noen har malt over de originale markeringene og markert skiven på nytt. Dette ble ofte gjort før i tiden fordi klokkene gjerne ble vanskelige å lese etterhvert som patina utviklet seg. Samlere kjøper og samler som regel kun på klokker med original skive, dette er en dealbreaker for de fleste.
For å bestemme om en skive er original eller ikke er det en noen nøkkeltips du kan følge
1. Sammenlign med bilder av samme modell som du finner i bøker og på nettet, finner du ikke en med lik skive er det veldig ofte en repainted skive.
2. Repainted skiver er som oftest gjort for hånd, så pass på at tallene og markørene på skiven er av god kvalitet, og samme kvalitet jevnt over hele skiven.
3. Logo- se på fonten på logoen. Er det samme font som andre klokker du har sett av det merket fra samme tidsalder? Er fonten lik på all skriften?

Service

Når du har fulgt tipsene over, og andre tips du har funnet gjennom research, og du endelig har kjøpt deg ditt første vintage ur, er det viktig å fortsette det gode eierskapet tidligere eiere har hatt. Om uret er mekanisk vil det trenge en service ca. hvert 4.-6. år, pass på å gå til en forhandler som benytter originale deler – så langt det lar seg strekke. Noen produsenter som Omega produserer fortsatt deler til de gamle urverkene sine. Urmaker Christensen er spesialist på vintage ur og vi utfører service på det aller meste, samtidig som vi passer på at samleverdien fortsatt bevares. Høykvalitetsur er ofte lettere å foreta service på enn ur av lav kvalitet fordi urene av høy kvalitet er laget for å vare lengre. Her skiller Omega seg ut, spesielt med vintage 55x, 56x og 75x calibre. De er utrolig høy kvalitet, og noen av de mest urmakervennlige verkene der ute.
Det er ingen måte å være 100% sikker på, både eksperter og produsentene kan ta feil, selv om dette er sjelden. Men med disse tipsene bør du ha en god peiling på hva som er verdt å bruke pengene sine på, og hva du bør hoppe over.
I dag er det vanlig at produsentene har en Heritage kolleksjon der de gjenskaper gamle klassikere. Se om du finner en gammel favoritt i vår Heritage kolleksjon.
Stor takk til gjengen i Klokkeriet som delte bilder med oss 🙂

.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.