Urindustrien har siden mennesket begynte å registrere tid vært i konstant utvikling. Det er selvfølgelig noen milepæler i denne utviklingen. Det største og kanskje viktigste oppfinnelsen kom tidlig på 1500-tallet når tyske urmakere, det er usikkert hvem som var aller først, utviklet de første opptrekksfjærene. Denne oppfinnelsen gjorde at folk kunne ta med seg lommeur som kunne lagre energi i mange timer om gangen. Etter denne oppfinnelsen av et bærbart, relativt lite, mekanisk urverk, skjedde det ikke så mye på noen hundre år. Det mekaniske urverket ble videre utviklet og man fant nye, smartere løsninger, men i bunn og grunn er det det samme urverket som brukes i mekaniske klokker i dag.

Det handler i stor grad om å optimalisere eksisterende løsninger, og å tilpasse seg et samfunn som er i konstant endring.

Ett av de meste kjente eksemplene på utviklingen av det mekaniske verket var når Abraham Louis Breguet utviklet en komplikasjon sent på 1700-tallet som minimerte gravitasjonskraftens effekt på balansefjæren. Denne komplikasjonen kaller vi for en Tourbillon og er et perfekt eksempel på moderne innovasjon innen urmakeri.
Moderne innovasjon handler ikke lenger om å revolusjonere klokkeindustrien, å utvikle helt nye, banebrytende løsninger. Det handler i større grad om å optimalisere eksisterende løsninger, og å tilpasse seg et samfunn som er i konstant endring.
Men allikevel ser vi fortsatt urmakere som utvikler helt nye komplikasjoner, urverk som fungerer på en helt annen måte, og spesielt nye måter å utnytte materialer som har vært umulige å bruke tidligere som for eksempel titan, karbonfiber, og til og med tantalum. Victorinox lanserte for eksempel nylig en ny INOX modell med kasse i karbon, noe som ville vært helt umulig for bare noen tiår siden. Det som kanskje kan sies å være den største og viktigste utviklingen i klokkeindustrien, etter oppfinnelsen av opptrekksfjæra på tidlig 1500-tallet, må være utviklingen av kvartsurverket.
SMLXL
Victorinox I.N.O.X. med karbonkasse. Trykk på bildet for å gå direkte til klokken.
Historien om hvordan utviklingen av kvartsurverket endret urindustrien for alltid, og la 50% av de sveitsiske produsentene (mange av dem flere hundre år gamle) i grus, er en påminnelse om hvor viktig det er å følge markedet og tidene hvis man vil overleve. Det kan nesten sammenlignes med Charles Darwins evolusjonsteori, ”survival of the fittest”. Den forteller oss at du må tilpasse deg for å overleve, det samme prinsippet gjelder i stor grad også i klokkeindustrien. Fra 1950 til 1960-tallet utviklet sveitserne og amerikanerne mange klokker drevet av batterier. Disse urverkene ble regulert av stemmegafler, ikke kvarts eller et hemverk som i en mekanisk klokke. Bulova Accutron er en av de mest kjente av denne typen klokker, fordi den er gjennomsiktig foran, så man kan se inn til urverket.

Det hele toppet seg i 1969, da Seiko kunne presentere det første armbåndsuret med kvartsurverk.

Foruten kvartsurverket, har Seiko alltid vært gode når det kommer til innovasjon. En av deres mest kjente oppfinnelser er jo selvsagt Spring Drive urverket, som reguleres av en kvartskrystall og et elektromagnetisk hjul, isteden for det tradisjonelle hemverket og balansehjulet.
Tidlig på 1960-tallet var det imidlertid et annet urverk som var i søkelyset til Seiko. Racet for å utvikle det første kvartsurverket i gang for alvor. Under sommer OL i 1964 viste Seiko frem den første bærbare klokken drevet av et urverk som baserte hele urverket rundt en kvarts krystall. I 1966 var Seiko og Longines likt ute med å vise frem de første lommeurene med kvarts urverk. Men det hele toppet seg i 1969, da Seiko kunne presentere det første armbåndsuret med kvartsurverk. Seiko Astron ble umiddelbart en suksess og kvartsklokker ble sett på som framtiden. Seiko relanserte forøvrig sin Astron i 2012 i form av Seiko Astron GPS som igjen revolusjonerte måten vi holder tiden på. Astron GPS mottar nemlig signaler fra satellitter over hele verden og bestemmer ut ifra disse signalene hvor i verden den er og hva klokken er i denne delen av verden.
SMLXL
Seiko Astron Ref. SSE003J1 med Chronograph funksjon. Trykk på bildet for å gå direkte til klokken.
Men ikke alle var overbevist om at dette nye, mye bedre, og lettproduserte urverket var fremtiden. På denne tiden var ikke en klokke noe du kjøpte fordi det var et statusobjekt, eller fordi du satte pris på høy grad av håndverk. En klokke var noe du kjøpte fordi du hadde behov for å kunne holde tiden. Noen hadde behov for å holde tiden ekstra godt og kjøpte derfor dyrere, kronometer sertifiserte armbåndsur. Men når kvartsklokkene begynte å innta markedet på tidlig 1970-tallet ble de fort kjent som mye mer nøyaktige og pålitelige enn mekaniske ur. De var rett og slett mye mer praktiske og bedre enn mekaniske ur. Men mange av de tradisjonelle, sveitsiske produsentene enten ville ikke eller hadde ikke råd til å utvikle og produsere kvartsklokker. De som ikke ville, eller ikke hadde råd, gikk som regel dukken. De produsentene som har hatt kontinuerlig produksjon frem til i dag, var de som også begynte å produsere kvartsur på 1970 og 1980-tallet.
Poenget mitt er at det er viktig å henge med på utviklingen, i løpet av 1990 og 2000-tallet har (heldigvis) markedet funnet ut at mekaniske ur er det som gjelder når du har lyst på en luksusklokke, men det finnes også luksusur med kvartsurverk, men dette er da utrolig gode kvartsverk som er enda mer nøyaktige og flottere enn et tradisjonelt kvartsverk. Internett har de siste årene blitt en stor greie, og dette er også noe klokkemarkedet må tilpasse seg. Mange ser nok på det som en selvfølge at man kan gå inn i en fysisk butikk og både prøve og stille spørsmål før man bruker opp mot flere hundre tusen kroner på noe som kun viser tid, kanskje også dato om du er heldig. Men de siste årene ser vi at flere og flere salg kommer fra nettsider, ofte nettsider uten fysisk butikk. Å handle på nettet er ofte mer lettvint, og i dag kommer veldig mange av klokkesalgene fra nettet.
Vi i urmaker Christensen, og produsentene vi fører har alltid vært store på innovasjon og nytenkning. Fra Maurice Lacroix sine innovative måter å vise sekundene på, til Grand Seikos revolusjonerende Spring Drive urverk har vi alltid vært en butikk som satser på innovasjon og utvikling, samtidig som vi beholder alle de gode og gamle tradisjonene. Derfor kan du nå hos Urmaker Christensen se våre merkevarer både over nettet og i den fysiske butikken vår i Stortingsgaten.
SMLXL
 Grand Seiko SBGE011G Spring Drive. Har et avvik på maksimum +/- 1 sekund i døgnet (Ja, du leste riktig).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.